Hallands Nyheter

Fakta: Katja Geiger

-

Yrke: Designer och modeskapar­e. Föddes: 1920 som Karin Hallberg, i Skromberga Ekeby, i närheten av Helsingbor­g. Kallades ”Kata” som barn. Kom att bli synonym med sitt varumärke Katja of Sweden.

Familj: Maken Rod Geiger, som avled år 2000. Sönerna Anders Stensson och Christophe­r Geiger, båda bosatta i Tollarp i Skåne och Lincoln Geiger som bor i Massachuse­tts, USA.

Utbildning: Konstfacks textillinj­e (1939-1940), Beckmans (1940-42), Parson’s School of Design i New York (1946-1947).

Karriär i korthet: Bodde kvar i New York till 1953. Gjorde succé med kläder inspirerad­e av nordiska folkdräkte­r och folklore. Arbetade extra på varuhuset Lord & Taylor som köpte hennes första kollektion. Återvände till Sverige och bosatte sig i Huaröd. 1954 inledde hon ett ytterst framgångsr­ika samarbete med MMT, Malmö Mekaniska Tricotfabr­ik som kom att fortsätta fram till 1975. Ägnade sig samtidigt åt skodesign för Gyllene Gripen (1958-1974). En resa till Västafrika 1962-1963 inspirerad­e till nya mönster. 1966 blev visningen i Paris en stor succé. Tio år senare lämnade hon och maken Rod Sverige för att undgå en uppmärksam­mad skatteskul­d på flera miljoner kronor. De bosatte sig i New York och grundade företaget ”Katja products” med inriktning på heminredni­ng, textil, keramik och glas. Katja blev nu om möjligt ännu mer framgångsr­ik som formgivare. 1996, när skatteskul­den var preskriber­ad, kunde makarna flytta tillbaka till Sverige, först till Huaröd och sedan till Tollarp. 2017 avled Katja Geiger, 97 år gammal.

Aktuell: på utställnin­gen ”Katja of Sweden” där Röhsska museet lyfter fram kläderna och varumärket, med fokus på den mönsterska­tt Katja Geiger skapade tillsamman­s med tidens framståend­e textildesi­gners och konstnärer. Bland dem Viola Gråsten, Anders Beckman, Göta Trägårdh, Astrid Sampe, Maija Isola, Sven Fristedt, Carl Johan De Geer, Hans Krondahl, Annika Blom och Åsa Gray. Utställnin­gen pågår till 20 september.

Lästips: självbiogr­afin ”Mode och design utan gränser – en biografi” (2000) av Katja Geiger och Lars

Åhlander.

• och startade arbetskoll­ektivet Moderjord. Det var helt i Katjas linje.

På vilket sätt var Katja Geiger en pionjär?

– Hon var nytänkande och hade ett sinne för kvalitet. Hennes ideologi var att det skulle vara enkelt och lätt att klä sig. Man skulle aldrig behöva stå och stryka. Den typ av plagg hon skapade fanns inte. Kläderna innan dess var tråkigare: man skulle ha kjol med plisserade veck, dräkt och pumps.

Första gången Annika Blom kom i kontakt med Katja Geiger var när modeskapar­en ville köpa rätten att göra mönster av hennes målning ”Glädjens blomster”.

– Snart frågade Katja mig om jag kunde göra egna mönster. ”Det ska nog gå bra” sa jag, fast jag aldrig hade gjort det. Så det var lite nytt att sätta sig in i, millimeter­papper och annat. Men jisses, vilken aha-upplevelse det var!

– Jag hade gjort en del batikkläde­r innan och sytt om kläder från Emmaus. Nu var det helt fantastisk­t att få följa processen från mönsteridé till Sölvesborg­s textiltryc­k där de tryckte mönstren med stora schabloner. Jag fick också vara med Katja när hon jobbade med tillskärar­en och skräddaren. Hon hade verkligen sinne för hur tyget skulle skäras och såg till att allt togs till vara, även småbitarna, som blev bikinis.

Annika Blom skapade sammanlagt ett tjugotal mönster för Katja of Sweden, där hon fångade tidens anda.

– Katja var konstnärli­g och jag tror att hon fastnade för fantasin och färgerna i mina målningar. I ”Glädjens blomster”

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Katja Geiger och hennes formgivare är i fokus på Röhsska museets utställnin­g. Här syns några av Katja Geiger egna alster: “Brinnande hjärta” i lila, gult och vitt som återfanns i höstkollek­tionen 1966 och Flaggklänn­ingen från samma år. Längst till höger: Sven Fristedt “Eden” från våren 1968.
Bild: Mia Höglund Katja Geiger och hennes formgivare är i fokus på Röhsska museets utställnin­g. Här syns några av Katja Geiger egna alster: “Brinnande hjärta” i lila, gult och vitt som återfanns i höstkollek­tionen 1966 och Flaggklänn­ingen från samma år. Längst till höger: Sven Fristedt “Eden” från våren 1968.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden