Hallands Nyheter

Pionjären Katja of Sweden tog modevärlde­n med storm

-

Hon blev Sveriges första internatio­nellt kända modedesign­er. Pionjären Katja Geiger, mer känd som Katja of Sweden, gjorde revolt mot samtidens stela modeideal och skapade bekväma kläder för den moderna kvinnan. – Amerikanar­na hade aldrig sett något liknande, säger hennes assistent och stylist Tonie Lewenhaupt.

Det är sent 1980-tal, på Bloomingda­le’s i New York. Massor av människor strömmar till varuhuset för invigninge­n av ännu en ”Katja shop”. På stora reklamanno­nser ligger skådespela­rna Bob Hope och Larry Hagman (som just gjort succé som den vresige J.R Ewing i tv-serien Dallas) nerbäddade mellan Katjas lakan. På varje bild syns bara en person. Ändå lyder rubriken: ”Two famous people sleep together”.

– Den andra var Katja of Sweden, det var underförst­ått, förklarar Tonie Lewenhaupt, som var på plats för att göra reportage. I många år arbetade hon som Katja Geigers assistent och stylist.

– Jag kommer ihåg att det var hur mycket folk som helst på invigninge­n. Då var Katja jättestor, en internatio­nell stjärna, och hon bodde i Soho.

Tonie och hennes man, fotografen Claës Lewenhaupt följde Katjas arbete med de nya kollektion­erna. Nu var det inte längre modekläder och skor utan heminredni­ng, sängkläder, glas och keramik som gällde. Påslakan visades upp på stora masonitski­vor som lutades mot väggen.

– Amerikaner­na hade aldrig sett något liknande. Det var rosa underlakan, randiga och prickiga mönster. Påslakanen var vändbara. Allt sånt som är självklart för oss i dag. Men då ansågs det nytt, tufft och spännande.

Hur kom det sig då att lilla ”Kata”, som tillsamman­s med sin tvillingbr­or Lars växte upp i Skromberga­backen utanför Helsingbor­g, blev modedesign­er – en pionjär som reste över hela världen och umgicks med Berthold Brecht, Charlie Chaplin, Oona O’neill, Ingrid Bergman och Roberto Rossellini?

– Hon var jäkligt duktig på att göra mönster, säger författare­n, dräkthisto­rikern och tecknaren Tonie Lewenhaupt – som skänkt flera av de plagg som nu visas i den ambitiösa utställnin­gen ”Katja of Sweden” på Röhsska museet i Göteborg.

– Hon jobbade hårt och alltid fruktansvä­rt mycket, var kunnig och fick en enorm respekt som yrkeskvinn­a. Trots att hon jobbade mest med män fick hon i princip göra som hon ville. Det var ingen som styrde henne.

Barndomens bruksmiljö, med spännande verkstäder mitt emot bostadshus­et, inspirerad­e. Pappa Anders Hallberg arbetade som formgivare åt Höganäs, men gick bort när Katja var bara femton år. I stället blev det den 20 år äldre systern Elsa som kom att uppmuntra hennes konstnärli­ghet.

Som 14-åring ritade Katja en bilderbok åt sin systerdott­er, ”Ingrid i älvornas land”. Då övertalade Elsa henne att skicka in den till Bonniers förlag – som gav ut den.

1938 bestämdes att den då 18-åriga Katja skulle få gå på Konstfack i Stockholm, för att bli lärare. Redan två år senare hoppade hon av. Då hade systern Elsa sett en annons i tidningen om en nyöppnad modeskola: Beckmans.

Katja blev antagen till skolans allra första kurs, med Göta Trägårdh som lärare. Senare skulle hon och Anders Beckman vara två i raden av kända formgivare och konstnärer som skapade mönster för Katja Geigers eget varumärke Katja of Sweden.

På skolan lånade hon några nummer av Harper’s Bazaar där en artikel om Parsons school of design i New York fick pulsen att stiga. Där arbetade hennes kanske största idol, modeskapar­en Claire Mccardell, som lärare. Katja ville dit.

1941 gifte hon sig med musiktekni­kern Kjell Stensson, som senare blev radiooch tv-profil och författare. Tre år senare föddes sonen Anders, men Katja trivdes inte i relationen. Hennes man tyckte att mode var fjantigt, och skämdes för att presentera henne för sina vänner, berättar hon för Sydsvenska Dagbladets reporter Katarina Tornborg i en intervju 2012.

– Äktenskape­t, det var ingenting för mig. Kjell var snäll, speciell, mycket begåvad. Men jag gjorde inget annat än att laga mat och putsa skor. Det var en omöjlighet, en mara, sa Katja Geiger.

1946 reste hon ensam till New York, lämnade man och barn för att vidareutbi­lda sig på Parsons. Tre år senare lanserade hon sin första egna kollektion under namnet Katja of Sweden.

1953 återvände hon till Sverige med sin nye man, regissören och filmproduc­enten Rod Geiger.

– Han lagade all mat, tog hand om sönerna och skötte markservic­en. Ja dessutom affärerna, på gott och ont. Katja kunde varken laga mat eller köra bil. Hon var modern och jämlik på sitt sätt: hon var ju familjeför­sörjaren, berättar Tonie Lewenhaupt.

Paret slog sig ner i Huaröd i Skåne, och inledde ett unikt samarbete med MMT, Malmö mekaniska trikåfabri­k. Nu började Katja formge bekväma kläder i ett nytt material, den så kallade 3T-jerseyn, där de tre ”T:na” stod för Tvätta, Torka och Ta på.

– Det var en helt ny idé. Kläderna var praktiska, de hade alltid en vettig passform, alltid fickor som satt på rätt höjd – inte för grunda men inte heller för djupa så de knölade till plaggets utseende. Kläderna var snyggt skurna, Katja kunde själv skära till dem. Hon var duktig på det, visste alltid precis vad som skulle göras, säger Tonie Lewenhaupt.

– Vi blev djärvare och djärvare i våra bilder och val av modeller, och arbetade med ganska avancerade poser och beskärning­ar.

1966 ansvarade Tonie Lewenhaupt för en omtalad modevisnin­g i Paris där Katja of Sweden gjorde succé. Modellerna kom svepande ner för flygplanet­s trappa till tonerna av Jan Johanssons ”Visa från Utanmyra”: långa, blonda och för tiden ganska omålade, inga röda naglar, inga höga klackar.

– Katja hade skapat folklorist­iska mönster, i starka färger med matchande skor och mössor. Den väntande pressen tyckte sig se en ny inkarnatio­n av Norden, berättar Tonie Lewenhaupt.

Själv bar Katja Geiger sin favoritfär­g vitt, en rak klänning med matchande strumpbyxo­r. Stilen kom att benämnas ”clinical look” och framhävde de övriga modellerna­s färgstarka klädsel.

På trikåfabri­ken i Malmö arbetade Katja redan tidigt med en rad framståend­e formgivare, bland

 ?? Bild: Björn Larsson Ask ?? Katja Geiger omgiven av två av sina modeller i Paris 1966. I självbiogr­afin “Mode och design utan gränser” berättar hon att hon ville ville framhålla det nordiskt exotiska.
Bild: Björn Larsson Ask Katja Geiger omgiven av två av sina modeller i Paris 1966. I självbiogr­afin “Mode och design utan gränser” berättar hon att hon ville ville framhålla det nordiskt exotiska.
 ?? Bild: Pressens Bild ?? Katja of Sweden påverkades av tidens strömningar, eller som Katja Geiger själv uttryckte det i vårkollekt­ionen 1966: ”Modets utveckling har alltid följt i släptåg med vad som händer i världen. Konst, politik, rymdprojek­t, kvinnodeba­tter, moralutvec­klingar, popmusik – allt har i allra högsta grad orsak till modets utveckling.”
Bild: Pressens Bild Katja of Sweden påverkades av tidens strömningar, eller som Katja Geiger själv uttryckte det i vårkollekt­ionen 1966: ”Modets utveckling har alltid följt i släptåg med vad som händer i världen. Konst, politik, rymdprojek­t, kvinnodeba­tter, moralutvec­klingar, popmusik – allt har i allra högsta grad orsak till modets utveckling.”
 ?? Bild: Kenneth Olson, Skånerepor­tage ?? Katja Geiger bland trådrullar i modefabrik­en MMT, Malmö Mekaniska Trikåfabri­k, 1971. Hon stod för formgivnin­gen, maken Rod Geiger för markservic­en och affärerna. I mitten av 1970-talet skar sig samarbetet med MMT och makarna Geiger drogs in i en skatteproc­ess som varade i åratal.
Bild: Kenneth Olson, Skånerepor­tage Katja Geiger bland trådrullar i modefabrik­en MMT, Malmö Mekaniska Trikåfabri­k, 1971. Hon stod för formgivnin­gen, maken Rod Geiger för markservic­en och affärerna. I mitten av 1970-talet skar sig samarbetet med MMT och makarna Geiger drogs in i en skatteproc­ess som varade i åratal.
 ?? Bild: Carl Ander ?? Mönstret “Tulipanaro­s” skapade Katja Geiger till höstkollekti­onen 1965. Mönstret var ett av flera som gjorde succé på den spektakulä­ra modevisnin­gen i Paris året därpå.
Bild: Carl Ander Mönstret “Tulipanaro­s” skapade Katja Geiger till höstkollekti­onen 1965. Mönstret var ett av flera som gjorde succé på den spektakulä­ra modevisnin­gen i Paris året därpå.
 ?? Bild: Annika Blom ?? “Daldansen” av Annika Blom från våren 1974, är ett exempel på de berättande mönster konstnären skapade för Katja of Sweden. Mönstret blickar tillbaka mot äldre traditione­r, och rymmer drömmen om det goda livet på landet, men andas ändå något nytt och modernt.
Bild: Annika Blom “Daldansen” av Annika Blom från våren 1974, är ett exempel på de berättande mönster konstnären skapade för Katja of Sweden. Mönstret blickar tillbaka mot äldre traditione­r, och rymmer drömmen om det goda livet på landet, men andas ändå något nytt och modernt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden