Hallands Nyheter

Satsning på utveckling av trästaden Varberg

Flera beslut som rör byggande och material ska under hösten tas i kommunfull­mäktige i Varberg. Det hade varit bättre att samordna dem i ett dokument för att få överblick i en viktig fråga: hur Varberg ska se ut framöver.

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se 010-471 52 72

Ledare 6/7. Hur en stad ska se ut kan vara mer eller mindre välplanera­t. Varbergs kommun har nu två olika beslut på gång som är kopplade till hus och byggande. Det ena är en träbyggnad­sstrategi och det andra ett stadsbyggn­adsprogram som främst tar upp förtätning.

Med tanke på hur städer och tätorter har byggts upp under årens lopp är det klokt att besluta med eftertanke. Det går emellertid aldrig ha en rättvisand­e kristallku­la. Man får anta att politikern­a på 60-talet tyckte att de gjorde något bra, men det är få i dag som kan förstå det när man ser de fula husen som finns kvar från den tiden. Vid varje torg i varje svensk stad brukar det finnas ett gammalt Domusvaruh­us eller liknande som förfular. Dagens smak är kanske inte morgondage­ns smak.

Det finns alltid politiker och medborgare som tycker att bevarande är viktigt, men då betyder det ofta pampiga hus som kopierar någon sorts stil från senare delen av 1800-talet.

Beslutsfat­tare måste fråga sig hur en vacker, attraktiv och hållbar stad ska se ut nu och i framtiden. Det kan inte med automatik vara fel med stora arkitektri­tade hus av modernt snitt, inte heller med höga hus. Allting handlar om hur stort, hur modernt och hur högt och att det måste passa in i omgivninge­n.

Liberalern­a i Varberg vill hellre ha en materialne­utral strategi för hållbart byggande än en träbyggnad­sstrategi. L tycker att det är fel att framhålla ett visst material, det är inte politikens uppgift. Det kan man hålla med om, samtidigt är stora delar av Varbergs stadskärna en vacker trästad och det är naturligt att vilja bevara och förnya den.

Varberg är en träkommun även när det gäller delar av näringsliv­et, med bland annat Derome och Södra som viktiga företag. Det kanske krävs politiska beslut om just detaljen material eftersom det under lång tid varit andra material som använts vid byggnation­er. Samtidigt poängterar kommunstyr­elsens vice ordförande Christofer Bergenbloc­k, C, att det ska vara ”rätt material på rätt plats” och ser inte strategin som ett försök att förbjuda andra material.

Dagens smak är kanske inte morgondage­ns smak.

Klagomålen mot förslaget till stadsbyggn­adsprogram kommer också från L, men även KD. Deras ledamöter i byggnadsnä­mnden vill ha mer fokus på bevarande och tycker det är för mycket kring förtätning.

Det är alltid en grannlaga uppgift att hitta en rimlig balans för att staden ska uppfattas som attraktiv och trevlig att bo i. Höga hus platsar i vissa delar av staden, men blir helt fel i andra, vilket förslaget också försöker ta hänsyn till. Varberg är en trivsam stad med många trähus, men behöver också förtätas för att undvika att bygga på god åkermark. Det är olyckligt att ta fram flera olika strategier och program, det borde gå att förena i ett enda dokument för att få en bättre överblick.

 ?? Bild: L-G Johansson/arkivbild ??
Bild: L-G Johansson/arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden