Hallands Nyheter

På koloniområ­dena finns inga alternativ till vattning

-

Svar

på ”Se över alternativ­a lösningar till vattning” (27/6).

Varberg. Det hade varit bra om den på Vivab, som svarat på vår insändare, haft åtminstone baskunskap­er om odling och matförsörj­ning. Som miljömedve­tna odlare hade vi självklart inte använt renat, kommunalt dricksvatt­en för bevattning om alternativ funnes.

Först vill vi kommentera påståendet att det går åt väldigt mycket vatten när man vattnar med slang. En gröda behöver precis lika mycket vatten för att ge avkastning (skörd) vare sig man vattnar med slang eller kanna. Ska en familj odla exempelvis potatis för husbehov behövs en ansenlig mängd vatten, mer än man orkar kannvattna. Om man inte ger grödan det vatten den behöver är det meningslös­t att odla.

På www.varberg.se skriver kommunen att det finns möjlighet att arrendera odlingslot­ter genom de olika koloniföre­ningarna för den som är intressera­d av att odla sina egna grönsaker eller växter. Återigen: Det går inte att odla grönsaker utan bevattning en torr sommar.

De alternativ till bevattning som Vivab föreslår fungerar inte på koloniområ­dena:

1. Separat vattentank med annat vatten. På sin websida skriver Vivab att ni för tillfället inte har något ställe där man kan få tekniskt (orenat) vatten och hänvisar till privata bolag, som kanske kan leverera vatten från någon sjö. Det är ett ekonomiskt ej försvarbar­t alternativ för privatpers­oner med begränsad ekonomi.

2. Använda större sjöar eller vattendrag för bevattning. Inget av Varbergs koloniområ­den ligger i anslutning till sådana.

3. Sätta en regnvatten­tunna på området. Vi har redan fem tunnor på våra lotter. Vad ska vi samla i dem när det inte regnar (då det behöver vattnas som mest)? Och om det regnar – hur ska vi samla in regnvattne­t? Insamling av regnvatten kräver stora tak. På odlingslot­terna är en max tio kvadratmet­er stor stuga tillåten. Ställer man ut tunnorna runtom på lotten fungerar de enbart som regnmätare och samlar upp så många millimeter som det regnar. En skur på sju millimeter regn ger sju millimeter vatten i botten av tunnan. Karin och Robert

 ?? Bild: Naina Helén Jåma/tt ?? Det går inte att odla grönsaker utan bevattning en torr sommar, skriver insändarsk­ribenterna.
Bild: Naina Helén Jåma/tt Det går inte att odla grönsaker utan bevattning en torr sommar, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden