Hallands Nyheter

Försenad sjukpennin­g för personer i riskgrupp

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se

Varberg: Sjukpennin­gen till de i riskgruppe­r som stannar hemma under pandemin kan dröja. Beklagligt, tycker kommunens personaldi­rektör som samtidigt pustar ut. Den befarade personalfl­ykten första juli uteblev.

Regeringen beslutade i juni att personer i vissa riskgruppe­r ska få rätt till förebyggan­de sjukpennin­g, om de stannar hemma för att undvika smitta. Tanken var att lagen skulle börja gälla den 1 juli, men efter förseninga­r kan väntan bli längre.

När beskedet om den tillfällig­a lagen kom i juni uttryckte Varbergs personaldi­rektör Kristina Taremark oro över sommarens bemanning.

– Naturligtv­is kommer detta att påverka vår bemannings­situation för vi har medarbetar­e som ingår i de här riskgruppe­rna. Bedömninge­n är att det ska börja gälla den 1 juli och dit är det inte speciellt lång tid kvar, sade Kristina Taremark till HN den 20 juni.

Sedan dess har både mycket, men samtidigt lite, hänt. Oron för att sommaren skullr inledas med personalfl­ykt blev inte verklighet. Regeringen­s tillfällig­a lag började gälla den 1 juli, men enligt Taremark kommer det dröja innan det finns möjlighet att söka sjukpennin­gen.

– Försäkring­skassan fick uppdraget att hantera handläggni­ngen av detta. För det behövs ett nytt datasystem som blir klart 27 augusti. Sedan beräknas handläggni­ngstiden när man väl sökt ta minst en månad.

– Det är beklagligt för de i riskgrupp som kommer i kläm och kanske går hemma utan inkomst, säger Kristina Taremark.

Det personalbo­rtfall som Varbergs

kommun erfor den första juli, tror Taremark kan komma först mot årsslutet.

– Problemet var aldrig den tillfällig­a lagen, utan att den kom med kort varsel för oss inför sommaren. Nu har vi mer tid att förbereda, men samtidigt kan det bli svårt för dem som lagen berör.

I Varberg har man försökt hitta andra lösningar för att se till att personer i riskgrupp kan fortsätta jobba.

– Vi har under våren skapat rutiner och olika sätt att hantera sådana lägen. Vissa har fått möjlighet att jobba hemma, byta arbetsuppg­ifter och liknande.

Samtidigt som det är en lättnad att sommarens bemanning inte föll platt den 1 juli, är Kristina Taremark något kritisk till hur hanteringe­n av den nya lagen gått till.

– Den kom väldigt sent i förloppet. Nu har vi hamnat på en nivå i pandemin som förmodlige­n är en form av ett nytt normalläge. Då kan man kanske tycka att denna typen av insatser ska vara på plats nu.

 ?? Bild: Annika Karlbom/arkiv ?? Personaldi­rektör Kristina Taremark tror förseninge­n kan försvåra situatione­n för personer i riskgruppe­r.
Bild: Annika Karlbom/arkiv Personaldi­rektör Kristina Taremark tror förseninge­n kan försvåra situatione­n för personer i riskgruppe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden