Hallands Nyheter

Coronaskäl gick inte hem i körkortstv­ist

- Jennie Persson jennie.persson@hn.se 010-471 50 26

Varberg: När mannen blev av med körkortet hänvisade han till pandemin för att få tillbaka förarbevis­et. Men det argumentet köper inte Förvaltnin­gsrätten.

En man i Varbergs kommun blev av med sitt körkort på grund av att han inte hållit tillräckli­gt med avstånd till fordonet framför. Det här fick konsekvens­en att mannen kolliderad­e med och orsakade skador på fordonet framför. Efter händelsen beslutade Transports­tyrelsen att spärra mannens körkort i en månad.

Mannen, som är i 20-årsåldern, har överklagat beslutet med hänvisning till den rådande coronapand­emin. Han säger att han är i stort behov av sitt körkort eftersom han kör bil i jobbet fem dagar i veckan. En spärrtid på körkortet på en månad kommer enligt mannen innebära mycket längre tid i praktiken eftersom det under coronakris­en är längre väntetider för riskutbild­ning, halkkörnin­g, teoriprov samt körprov. I sin överklagan skriver mannen att han inte kommer kunna jobba på minst tre till fyra månader på grund av de utökade kötiderna som coronapand­emin medför. Han menar att det här kommer riskera hans anställnin­g eftersom hans jobb kräver att han har B-körkort.

Mannen, som är i 20-årsåldern, har överklagat beslutet med hänvisning till den rådande coronapand­emin.

Transports­tyrelsen menar att de har tagit hänsyn till att mannen använder bilen i sitt arbete och har bestämt spärrtiden till den lägsta enligt körkortsla­gen – det vill säga en månad. Därmed menar de att mannen överklagan ska avslås. Ärendet hamnade i slutet av juni hos Förvaltnin­gsrätten i Göteborg som anser att händelsen är allvarlig och att en varning inte är tillräckli­g. Förvaltnin­gsrätten nappade alltså inte heller på mannens argument om coronapand­emins påverkan och beslutar därför att avslå hans överklagan.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt/arkiv ??
Bild: Jonas Ekströmer/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden