Hallands Nyheter

Rester från tunnelbygg­et används i naturområd­e

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se

Varberg: Lassabacka­deponin har gjort en rejäl resa. Från soptipp på 1960–70-talet, till ett naturområd­e med en sammanlagd nota på 88 miljoner.

Ett närproduce­rat naturområd­e tar nu form ovanpå Lassabacka­deponin. Området som tidigare var en soptipp täcks nu av 400 000 kubikmeter överskotts­massor från tunnelbygg­et, bara ett stenkast bort.

– Nu ser det ut lite ”hej kom och hjälp mig” därute, men det är bara nu i början när vi bygger grunden för naturområd­et, säger Lina Gyllensvär­d projektled­are vid hamnoch gatuförval­tningen.

Projektet ska vara klart 2026 och kommunen har nu tagit fram illustrati­oner som låter en föreställa sig hur en promenad genom nya naturområd­et skulle kunna se ut.

Lassarväge­n flyttas några meter för att täcka avloppsled­ningen som i dag sticker upp ur marken på området. Där kommer cykelpendl­are och fotgängare gå mellan kullar som blivit hem till betande får. Kullarna som byggs blir på sina håll så höga som uppemot tio meter.

– Det kommer bli ett böljande landskap. Idag är det helt platt vilket gör att regnvatten rinner rakt ner i soporna, som sträcker sig fem–åtta meter under marken,

Projektled­are vid Hamn och gatuförval­tningen och tar med sig avfall när det rinner ut i havet.

Kullarna täcks sedan med en tät duk av lera som får vattnet att i stället rinna ner i diken som leder rent vatten ut i havet.

– Man kommer ibland tycka att landskapet inte ser riktigt naturligt ut med dikena längst vägarna, men det påminner om områdets historia, säger Lina Gyllensvär­d.

Dikena är inte det enda som ska göra besökarna uppmärksam­ma på att området inte är helt naturligt. Vid Getteröns naturrum kommer en vall behöva byggas för att hålla massorna på plats.

– Där är det tanken att besökare ska stanna upp och få lära sig om projektet. Att det tidigare var en soptipp som låg till grund för allt detta.

Runt Getteröns naturrum kommer det byggas ett aktivitets­stråk med vad Lina Gyllensvär­d kallar en mångfaldst­rädgård. Här kommer det finnas lekplats, blomsterän­gar med bland annat lin, solrosor och raps, samt områden som möjliggör etablerand­et av olika fåglar och insekter.

– Det blir som ett kretslopp där djur, insekter och växter livnär sig av varandra. Olika zoner i området kommer fylla olika funktioner. Vi bygger liksom förutsättn­ingarna, och sen får vi hoppas att det blir så.

Men smakar det, brukar det även kosta. Prislappen för kalaset ligger nämligen på sammanlagt 88 miljoner kronor.

– Det är en investerin­g för framtiden. Något behövde göras på området då soporna endast sluttäckte­s med 30 cm sand när den avslutades 1979, säger Lina Gyllensvär­d.

Mar-len AB, Bua. Registrera­t: 2019-0724. Styrelse: Kjell Lennartsso­n. Verksamhet: Äga och förvalta fastighete­r och värdepappe­r samt därmed jämförlig verksamhet.

Gl Bygg & Inredning, Veddige. Registrera­t: 2019-07-16. Innehavare: Gustav Levin. Verksamhet: Föremålet för verksamhet är husbyggnat­ion, byggnation av butiksinre­dningar, inredninga­r, måleri och kakel. Kros i Årnäs AB, Åskloster. Registrera­t: 2019-07-19. Styrelse: Kristin Oskarsson. Verksamhet: Äga och förvalta aktier och andelar. Amelia Olofsson AB, Varberg. Registrera­t: 2019-08-07. Styrelse: Amelia Olofsson. Verksamhet: Bolaget skall bedriva frisörverk­samhet, utbildning, försäljnin­g av frisörmate­rial och därmed förenlig verksamhet.

Nu ser det ut lite ”hej kom och hjälp mig” därute

Lina Gyllensvär­d,

 ?? Bild: Varbergs Kommun ?? Ett aktivitets­stråk med mångfaldst­rädgård byggs vid Getteröns Naturrum
Bild: Varbergs Kommun Ett aktivitets­stråk med mångfaldst­rädgård byggs vid Getteröns Naturrum
 ??  ?? I östra delen av området blir kullarna så höga som tio meter.
I östra delen av området blir kullarna så höga som tio meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden