Hallands Nyheter

Nösslinge – den lilla orten med våfflor, bad och skogsprome­nader

- Jennie Persson jennie.persson@hn.se 010-471 50 26

Varberg: En hemester i en av Varbergs kommuns minsta orter erbjuder storslagen natur och en idyllisk liten medeltida kyrka. Men sommarens största snackis stavas våfflor.

Vi har ju väldigt fin natur här med bokskogen alldeles intill sjön och en väldigt vacker medeltida kyrka. Just nu är det våffelkafé­et som drar besökare. Men det är bara positivt, det är väldigt många i Nösslinge och runt omkring som gläds åt att det händer något här, säger han.

Ja, den stora sommarsnac­kisen i Nösslinge är utan tvekan det nyöppnade våffelkafé­et som huserar i bygdegårde­ns lokaler. Det är Varbergskr­ögaren Mattias Svensson som lämnat kroglivet inne i stan och öppnat kafé på sin hemort.

– Jag måste säga att jag är överväldig­ad. Första helgen hade vi räknat med 50 gäster, det kom 200 personer. Och en helg hade vi 300 gäster. Det är gamla stammisar från mina tidigare krogar som kommer hit.

Det kom till och med ett par från Tjörn som ätit på alla mina restaurang­er. Sedan märker man att det är otroligt patriotisk­t här. Folk från Kungsäter, Karl Gustav och Källsjö sluter upp och stöttar och det delas och gillas i de lokala facebookgr­upperna. Det är jätteposit­ivt förstås, säger Mattias Svensson.

Under sommaren har han öppet fem dagar i veckan och kommer även dra igång grill – och quizkvälla­r. Att Nösslinge nu fått ett eget café märks tydligt berättar Frida Hylander som är på besök i sin mormor och morfars stuga tillsamman­s med sin familj. Till vardags bor hon, sambon Jens och sonen Hugo i Malmö men här tillbringa­r de några sommarveck­or varje år.

– Det bästa är att det är så lugnt här, vi brukar mest bada, äta och promenera i skogen. Men det var väl förra helgen – jag har aldrig sett så mycket folk här förut, det var helt fullt på bryggan. Det är väl kaféet som lockar, men jag tycker bara det är bra för bygden, säger hon.

Inne på kaféet står Mattias Svensson och serverar gästerna. Hur det blir i höst för honom är än så länge inte bestämt men tiden med att driva egen krog är förbi. Det enda han vet är att kaféet med största sannolikhe­t kommer att stänga i mitten på augusti. Men han skulle mer än gärna se fler verksamhet­er i små orter likt Nösslinge.

– Egentligen är ju jag helt fel person att göra en sådan här grej. För att de här byarna ska få kraft så behövs det unga, driftiga personer som startar ekologiska odlingar eller andra mindre verksamhet­er. Men jag ser tendenser till att sådant börjar dyka upp, säger Mattias Svensson.

Kroglivet inne i Varberg är inget han saknar och sommaren kommer mestadels att tillbringa­s i hemorten Nösslinge. En plats han mer än gärna tipsar om att besöka.

– Här finns ju en fantastisk­t fin kyrka att titta på och möjlighete­r till väldigt fin naturturis­m och vackra vandringsl­eder. Men jag som är uppvuxen på landet har alltid haft det omkring mig. Däremot går jag ut och plockar svamp. Nu har precis sommarkant­arellerna börjat komma och vi har mycket skog här för svampplock­ning.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Träkyrkan i Nösslinge, som är en av ortens stora sevärdhete­r, är daterad till 1688. Den ligger alldeles intill sjön Stora Neden.
Se fler bilder på
Bild: Annika Karlbom Träkyrkan i Nösslinge, som är en av ortens stora sevärdhete­r, är daterad till 1688. Den ligger alldeles intill sjön Stora Neden. Se fler bilder på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden