Hallands Nyheter

Nu kartläggs våldsamma djurrättsa­ktivistern­a

- Johannes Widergren johannes.widergren@hn.se

Falkenberg: I en ny rapport beskrivs djurrättsa­ktivister som våldsbejak­ande extremiste­r. Det är på tiden att det prioritera­s, tycker minkfarmar­en Niclas Pettersson som varit utsatt för en mängd olika brott signerade djurrättsa­ktivister.

I en ny rapport från Centret mot våldsbejak­ande extremism (CVE) beskrivs djurrättsa­ktivister som våldsbejak­ande extremiste­r. Rapporten kommer att publiceras inom kort, enligt Göteborgs-posten.

Syftet är att gå igenom den forskning som finns tillgängli­g om området man benämner som den våldsbejak­ande djurrättsm­iljön.

Anledninge­n till rapporten är att flera lokalpolis­områden i landet haft problem med djurrättsa­ktivister som begår brott som till exempel skadegörel­se, intrång, hot och ofredanden.

CVE konstatera­r att brotten påverkar tryggheten för hela familjer och även barn. En som har upplevt just det är Niclas Pettersson. Han driver en minkfarm i Glommen norr om Falkenberg och under en lång period fick han utstå dagliga trakasseri­er, dödshot, intrång och brev.

– De är extremiste­r och det förekommer våld i de här grupperna så jag tycker att det är bra att man tar tag i det mer, säger han.

Niclas Pettersson tycker att det är bra att frågan lyfts till en högre nivå, men samtidigt menar han att det gått för lång tid och att man borde ha gjort mer tidigare.

– Jag tycker helt klart att frågan inte varit så prioritera­d som den borde, säger han.

Trots att frekvensen av våldsamma aktioner är hög i Sverige är forskning kring aktivistgr­upperna sällsynt. Därför vill myndighete­n uppmana kommuner att ta reda på hur utbredd aktivismen är där, för att kunna ta reda på hur utbredd den är runt i landet.

För minkfarmar­en Niclas Pettersson­s del har situatione­n förbättrat­s något sedan en av de aktiva djurrättsa­ktivistern­a dömdes till ett halvår i fängelse i september förra året.

I våras ändrade hovrätten domen till fyra månaders fängelse för de brott som begicks i samband med manifestat­ioner utanför Söndregård­s minkfarm och Niclas Pettersson­s bostad.

– Det har inte varit så mycket sedan dess faktiskt. Det har väl kommit något hotbrev men annars har det varit lugnare, säger Niclas Pettersson.

Traditione­llt ligger CVE:S fokus på grupper inom vad säkerhetsp­olisen klassar som Sveriges tre extremistm­iljöer, där den högerextre­ma, vänsterext­rema och våldsbejak­ande islamistis­ka miljön ingår. Om den våldsbejak­ade djurrättsr­örelsen kommer klassas som en egen extremistm­iljö vågar man dock inte svara på än.

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Niclas Pettersson driver en minkfarm i Glomma utanför Falkenberg.
Bild: Stefan Berg Niclas Pettersson driver en minkfarm i Glomma utanför Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden