Hallands Nyheter

Livesänder musik från altanen under coronan

- William Hernvall william.hernvall@hn.se

Falkenberg: I slutet av mars började falkenberg­aren Marcus Gillsjö sända konserter hemifrån på sin Facebooksi­da. Sammanlagt har de setts över 30 000 gånger.

– Gör er redo för nu trycker jag på här, säger frilansmus­ikern Marcus Gillsjö till sina kollegor och klickar igång Facebooksä­ndningen på sin mobiltelef­on.

Varannan vecka under hela våren har han livesänt konserter från sin altan och sitt vardagsrum och bjudit in vänner och kollegor för att spela med honom. Idag gör han sin sista spelning, och för att fira finalen har han bjudit in alla som varit med och spelat under våren.

– Tidigare har vi alltid varit antingen en eller två, så det är lite nytt att vara så här många, säger han.

Under den en timme långa konserten spelar de klassiker från Melodifest­ivalen och låtar av artister som Gyllene Tider, Håkan Hellström och Ted Gärdestad.

När coronapand­emin slog till var det inte längre möjligt att gå på vanliga konserter.

Marcus Gillsjö såg det som ett bra tillfälle att börja spela digitalt, för folk som fortfarand­e uppleva livemusik.

– Det var inte för att jag hade några gig eller så som blev inställda, jag började bara köra helt själv inne ifrån vardagsrum­met. Efter några gånger bjöd jag in vänner och kollegor och fler och fler började kolla på konsertern­a.

Efter att spelningar­na sänds live ligger de kvar på Marcus Gillsjös Facebook-sida, och det är framförall­t i efterhand som de har samlat på sig visningar. Några har setts av över 5000 personer och totalt har de visats drygt 30 000 gånger.

– Det känns väldigt kul att det är fler än bara släkt och vänner som har tittat. Det har faktiskt till och med lett till att folk har hört av sig och velat anlita mig. I nuläget vet man ju inte när det är möjligt, men det är fantastisk­t kul med all uppskattni­ng.

Kommer du börja sända igen någon gång?

– Åtta gånger kändes lagom för den här gången, men det är inte omöjligt att jag kör igång igen till hösten. Jag hoppas att det blir av faktiskt. Sen vet jag inte jag kommer köra själv då eller om jag kommer spela tillsamman­s med andra. Men man blir ju peppad att börja igen när folk visar intresse och vill titta.

 ?? Bild: William Hernvall ?? Marcus Gillsjö planerar att börja livesända konserter igen till hösten.
Bild: William Hernvall Marcus Gillsjö planerar att börja livesända konserter igen till hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden