Hallands Nyheter

Välbesökt matmarknad ställer in

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se 010-471 51 82

Falkenberg: Coronapand­emin raderar ytterligar­e ett evenemang från almanackan. Källsjö mejeri har beslutat att ställa in den populära marknaden.

Källsjö mejeri har anordnat marknaden med fokus på lokala producente­r i tio års tid. Med åren har den vuxit sig populär bland såväl utställare som gäster och i fjol var det uppemot 3 000 personer som besökte matmarknad­en. Enligt Lennart Svenäng, som äger Källsjö mejeri tillsamman­s med Bengt Erlandsson, fattades beslutet så fort de insåg att det helt enkelt vore fel att ”genomföra något sådant i coronatide­r”.

– Det går bara inte. Det är vemodigt, men i och med corona så vågar vi inte. Man måste ha respekt för det här, säger han.

Källsjö mejeri har sedan tidigare ett tufft ekonomiskt läge. För bara ett par månader sedan lades produktion­en av mjölk, fil och grädde ned. Marknaden, som vanligtvis brukar innebära ett klirr i kassan på ungefär 80 000 kronor, påverkar mejeriet både direkt och indirekt.

– Det blir ett ekonomiskt bortfall. Dels försäljnin­gen, dels att folk får upp ögonen för oss i samband med marknaden. Nu uteblir det. Kommer ni att klara det ekonomiska tappet?

– Ja, vi har ju kafé och sådär. Men det är kniven mot strupen.

I stället försöker Källsjö mejeri att se framåt. Den 5 och 6 september, som en del av varianten av Falkenberg­s matdagar, kommer de att

Det är kniven mot strupen. Lennart Svenäng

hålla extra öppet. De försöker även att vara med på reko-ringar och småmarknad­er.

– Vi får hitta lösningar och inte gräva ned oss helt, försöka ta nya tag. Men det får ju inte dra för mycket folk heller. Det är en väldigt svår balansgång, säger Lennart Svenäng.

 ?? Bild: Marie Svensson ?? Källsjö marknad brukar arrangeras första söndagen i augusti. Men i år ställs den in till följd av coronapand­emin.
Bild: Marie Svensson Källsjö marknad brukar arrangeras första söndagen i augusti. Men i år ställs den in till följd av coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden