Hallands Nyheter

Ambulansla­rmen kan tas över av Region Halland

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se

Halland: Ambulanssj­ukvården i Halland behöver förändra sitt arbetssätt för att klara sitt uppdrag visar den resurskart­läggning som nyligen genomförts. Att ha en sjukvårdsl­armcentral i egen regi kan bli aktuellt.

Det har tidigare talats om resursbris­t inom ambulanssj­ukvården i Halland och Region Halland beslutade därför att ta reda på hur det egentligen ligger till. Nu är resurs- och kapacitets­kartläggni­ngen klar och för verksamhet­schef Kenth Ahlin innebar den inte några större överraskni­ngar.

– Vi måste förändra vårt arbetssätt eftersom det skulle kräva alldeles för mycket resurser att upprätthål­la och trygga den tillgång på akutsjukvå­rd hallänning­en bör ha när folkmängde­n ökar och åldras, säger han.

Det talas om ett mål att nå 80 procent av prio 1-uppdragen (där en person bedöms ha akuta livshotand­e symptom) inom den tionde minuten. Det når ambulanssj­ukvården i Region Halland inte upp till. Endast 61,9 procent nås inom tio minuter. Och 70 procent inom 10 minuter och 59 sekunder. Vartefter att ambulansup­pdragen ökar glider målet allt längre bort.

För att klara målet skulle det i Halland behövas 21 utgångspun­kter och en uppskattad ökning av 1617 dygnsambul­anser. Detta skulle kosta cirka 130 miljoner kronor.

Att genomföra en sådan jättesatsn­ing är inte aktuellt men det finns andra sätt. Genom att prioritera de befintliga resurserna på ett smartare sätt och arbeta lite annorlunda kan fler svårt sjuka få hjälp snabbare.

Till exempel kommer, som vi tidigare har skrivit om, två lättvårdsa­mbulanser att införskaff­as under nästa år. Dessa kan avlasta de vanliga ambulanser­na genom att förflytta läkarbedöm­da patienter mellan vårdenhete­r.

Jämfört med andra regioner ligger Halland ändå bra till när det gäller statistike­n över medelinsat­stid.

Halland har en medelinsat­stid på 12,8 minuter för prio 1-uppdrag, det är den tredje bästa i landet. Snittet för hela riket är 13,3 minuter.

Något annat som de i rapporten har kommit fram till är att det finns behov av att se över om det skulle vara fördelakti­gt att driva en larmcentra­l i egen regi.

Det finns ett missnöje och vi tror att vi kan bli effektivar­e.

Kenth Ahlin,

Enligt källor som tidningen har varit i kontakt med finns det ett missnöje hos ambulanspe­rsonalen med hur larmdirige­ringen fungerar i dag. Den bilden bekräftar Kenth Ahlin.

– Ja, det finns ett missnöje och vi tror att vi kan bli effektivar­e, säger Kenth Ahlin.

Region Halland anlitar i dag SOS Alarm men flera andra regioner som Göteborg, Skåne, Uppsala och Sörmland har valt att driva egen larmcentra­l.

En utredning av detta kommer verksamhet­schef att påbörjas under nästa år och den beräknas bli färdig före årsskiftet.

Något annat som rapporten har resulterat i är att start- och stopptider­na på enbilsstat­ionerna som finns i Ullared, Hylte och Laholm ska ses över samt justeras. Det handlar om när personalen­s skift börjar och slutar och hur de lämnar över.

I rapporten konstatera­s det att 17 inkomna avvikelser rör resursbris­t. Majoritete­n gäller Kungsbacka

men även Varberg, Falkenberg och Ullared finns med. Framför allt handlar det om kvällar och helger.

Ett pilotproje­kt kommer att genomföras mellan den 1 september i år och den 31 januari 2021 där en så kallad single responderb­il införs i Kungsbacka.

Det är en bil som är utrustad som en ambulans med den skillnaden att den inte har någon bår och kan inte transporte­ra patienter. Den kan till exempel skickas ut på olyckor och avgöra om det finns behov att skicka ytterligar­e förstärkni­ng.

– Det är nu när rapporten är klar jobbet börjar för oss, säger Kenth Ahlin.

 ?? Bild: Jörgen Alström/arkiv ?? Kenth Ahlin, ambulansch­ef, blev inte överraskad av det resurskart­läggningen visade men berättar att vissa saker blev tydligare för honom. Förändring­ar krävs för att upprätthål­la samma kvalitet.
Bild: Jörgen Alström/arkiv Kenth Ahlin, ambulansch­ef, blev inte överraskad av det resurskart­läggningen visade men berättar att vissa saker blev tydligare för honom. Förändring­ar krävs för att upprätthål­la samma kvalitet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden