Hallands Nyheter

Bransch: Sätt dit fler vattenskot­erförare

-

För lite görs för att sätta dit vattenskot­erförare som misssköter sig. Det anser båtbransch­ens riksförbun­d Sweboat, som anklagar polis och Kustbevakn­ingen för att vara för slapphänta i frågan.

– Polis och kustbevakn­ing måste vara mer närvarande för att lagföra dem, säger Sweboats vd Mats Eriksson till Svenska Dagbladet.

Han menar att vattenskot­rar lyder under sjölagen, vilket enligt honom innebär att det finns lagrum för polis och kustbevakn­ing att lagföra, men att myndighete­rna inte utnyttjat det.

När vattenskot­rar stör, och kör runt och hoppar i vågor, så måste det inte vara något som strider mot sjölagen.

Tomas Molldén,

vakthavand­e befäl

Både Kustbevakn­ingen och sjöpolisen säger sig ha sett en ökning av vattenskot­erförare som saknar sjövett och säger att de gör vad de kan. Polisen i Stockholm uppger att Sjöpolisen har en särskild grupp som jobbar mot problemati­ken, och att den resursen ”riktas dit behoven är störst”.

Kustbevakn­ingen uppger för SVD att man inte kan vara på alla ställen samtidigt, och håller inte med om kritiken om att man inte utnyttjar lagrummet.

– Vi rapportera­r regelbunde­t vattenskot­rar för hastighets­överträdel­ser och sjöfylleri. Däremot när vattenskot­rar stör, och kör runt och hoppar i vågor, så måste det inte vara något som strider mot sjölagen. Lagbrottet kan vara om man kör nära exempelvis en badplats. Då finns misstanke om vårdslöshe­t i sjötrafik och det rapportera­r vi, säger vakthavand­e befäl Tomas Molldén till tidningen.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv ?? Sweboat tycker att polisen och Kustbevakn­ingen borde göra mer mot vattenskot­erförare som missköter sig. På bilden två vattenskot­rar tillhörand­e Kustbevakn­ingen.
Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv Sweboat tycker att polisen och Kustbevakn­ingen borde göra mer mot vattenskot­erförare som missköter sig. På bilden två vattenskot­rar tillhörand­e Kustbevakn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden