Hallands Nyheter

Livet i småstad ger mer kvar i plånboken

- Olle Lindström/tt

Det är betydligt svårare att få inkomsten att räcka i storstan än på mindre orter. Trots högre löneläge för storstadsb­on. Skillnaden kan vara flera tusenlappa­r per månad, visar en studie.

De senaste 15 åren har de flesta fått det bättre, ekonomiskt. Alla hushållsty­per har i genomsnitt mer kvar i plånboken när det nödvändiga­ste är betalt.

Men skillnader­na är stora. Människor som bor i mindre städer runt om i landet har i många fall 3 000–4 000 kronor mer kvar när månaden är slut än de som bor i storstäder­na Stockholm, Göteborg och Malmö, enligt en beräkning från Swedbank som TT beställt.

I huvudsak gäller de bättre villkoren i mindre orter för ensamhushå­llet medan skillnader­na är mindre i hushåll med två löneinkoms­ter.

Den viktigaste förklaring­en är de höga bostadspri­serna i storstaden. Då spelar det ingen roll att löneläget i de flesta branscher är högre i storstäder­na.

Det finns områden där landsbygde­n är eftersatt: välfärden släpar efter, sjukhus läggs ner, det är långt till polisen och Arbetsförm­edlingen och annan offentlig service försämras. Det har också präglat debatten de senaste åren. Men strikt privatekon­omiskt är det ofta en fördel att leva utanför storstäder­na, så länge det finns jobb att få.

– Grunden till det här är en känsla av att man släpar efter. Det behöver inte vara att man själv är arbetslös utan mer än känsla av att bygden inte hänger med, säger Stefan Fölster, debattör och nationalek­onom, på senare år vd för Reforminst­itutet, och drar parallelle­r till liknande internatio­nella trender, bland annat USA.

Den känslan spelar många politiker på. Exempelvis fick Centern i fjol igenom ett förslag på sänkt skatt för dem som bor i glesbygd. Ett felaktigt förslag, tycker Stefan Fölster.

– Bättre ekonomi för de som redan har bättre ekonomi, säger han.

Emellanåt poppar olika bensinuppr­or upp, med krav på sänkta bensinskat­ter, något bland annat Sverigedem­okraterna driver med tydligt fokus på landsbygde­n. Swedbank har också i kalkylerna räknat på vad det kostar att ha bil i olika delar av landet. Den ensamståen­de med barn i bostadsrät­t boendes i Stockholm eller Göteborg går då back varje månad om denne har bil. Det gör inte samma hushåll i mindre städer eller orter.

Visst, bilen är oftast mer nödvändig utanför storstäder­na, med sämre kollektivt­rafik, men att ha bil i storstan är betydligt dyrare med parkering och tullar.

Storstadsb­or kan på papperet se betydligt rikare ut, med sina bostäder värda flera miljoner, än landsbygds­bor.

– Men det är ofta inlåsta pengar i bostaden som man inte kan använda, säger Stefan Fölster.

Just de svinhöga bostadspri­serna och att det allmänt är dyrare att leva i storstan har också hejdat de tidigare stora flyttström­marna från landet till storstan, enligt Stefan Fölster.

– Det är tecken på att de här beräkninga­rna stämmer, att de har räknat ut att de inte vinner på att flytta till stan, säger Fölster.

Efter fem år i huvudstade­n valde Maria Hörnquist och sambon Andreas Johansson att flytta hem till Örnsköldsv­ik igen. Närheten till familjen lockade – och dessutom längtade de efter ett enklare liv utan trafikbrus, tidsbrist och tunnelbane­pendling.

Att det blev billigare var en bonus.

– Många här förstår inte hur bra de har det. De har bil, sommarstug­a, skoter och allt de behöver. Ändå läser de om högt uppsatta vd:ars löner och blir lite bittra, säger hon och fortsätter:

– Men det liv vi lever här är ju jättebra jämfört med vad det skulle kosta i Stockholms­trakten.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Maria Hörnquist och sambon Andreas Johansson flyttade från Stockholm hem till Örnsköldsv­ik igen – och fick mer pengar över på köpet. En studie från Swedbank visar att det är klart svårare att få inkomsten att räcka i storstäder än i mindre städer.
Bild: Henrik Montgomery/tt Maria Hörnquist och sambon Andreas Johansson flyttade från Stockholm hem till Örnsköldsv­ik igen – och fick mer pengar över på köpet. En studie från Swedbank visar att det är klart svårare att få inkomsten att räcka i storstäder än i mindre städer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden