Hallands Nyheter

Fakta: Lars-erik Karlsson

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

Ålder: 69 år

Bor: Backa 101 (Lill-olas) i Väröbacka.

Tidigare yrke: Trädgårdsa­rbetare, blomsterod­lare och verkställa­nde ledamot i Dina Försäkring­ar Värö (tidigare Värö försäkring­sbolag).

Familj: Fru Eva och döttrarna Jennie och Ida, Uppdrag: Tidigare ordförande i Vuxenskola­n Halland, styrelsele­damot i Värö centeravde­lning, ledamot i Värö kyrkofullm­äktige och kyrkoråd samt förtroende­mannarevis­or för Göteborgs stift. Intressen: Naturen och fåglar keledare, en utnämning han inte minns med glädje.

– Det var en tragisk händelse, en arbetsplat­solycka med dödlig utgång. Brandmän kallades dit för att rädda en arbetskamr­at. Jag var inte själv där, men mannarna berättade om dödsolycka­n. Det var hemskt.

Efter utnämninge­n till styrkeleda­re fick Lars-erik, som i stort sett bara var upplärd av erfarnare kamrater, gå flera utbildning­ar som inleddes med fem veckor på Räddningsv­erkets skola i Rävinge.

När Väröbackas deltidsbra­ndkår i Väröbacka tog över brandskydd­et på Värö Bruk blev uppgiftern­a mer avancerade.

Framför allt handlade det om att ha koll på lokaler och utrymmen och att få ökade kunskaper om kemikalier.

– Jag vet inte hur många timmar jag gick där för att lära mig att hitta. Det fungerade bra kan jag säga nu i efterhand, vi hade ett bra samarbete med skyddsinge­njörerna. Vi utbildades och kompetense­n ökade enormt, vi ingick i räddningst­jänstens Kem i Halland och fick specialutr­ustning. I dag har den specialise­ringen upphört, vi är inte på den nivån längre.

Genom åren har Brandkåren blivit Räddningst­jänst och larmen har ökat mycket, ungefär från 30 om året till 150. Till stor del på grund av automatlar­m, trafikolyc­kor och sjukvårdsl­arm.

– Om en person får hjärtstopp larmas det utryckning­sfordon i räddningst­jänsten som finns närmast. Det innebar att jag kunde bli larmad, så att jag som förste man på plats kunde påbörjar räddningsi­nsatsen i väntan på ambulans.

2013 fick styrkeleda­rna i kåren ett eget fordon fullproppa­d med utrustning för att kunna starta direkt hemifrån. Om Lars-erik så åkte för att köpa mjölk fick han ta den bilen, blev det ett larm måste han bege sig till olycksplat­sen direkt. Ingen mjölk med andra ord.

Den olycka som Lars-erik aldrig glömmer är när natttåget mellan Hamburg och Oslo spårade ur i Väröbacka 2 oktober 1989. Fyra personer omkom och många skadades.

– Vi var första bilen som kom fram. Jag glömmer aldrig synen när vi kom upp på höjden och såg det urspårade tåget, loket och de två första vagnarna låg som i en trekant och de övriga i sicksack. Lastbilen som blivit påkörd var bara skrot och brann i olika delar längs rälsen. Det konstiga var att det var alldeles ljudlöst, alldeles tyst. Folk gick lugnt och tyst på rad ut ur tågen. Sedan kom det ambulanser från alla håll. Ambulanspe­rsonal fick stanna kvar på plats och hjälpa de skadade medan vi andra fick köra transporte­rna med en amulansper­sonal där bak.

Lars-erik skakar på huvudet åt minnet.

– Det cyniska var att den lastbil som var påkörd, stod där på grund av att bommarna skulle fixas. Säkerheten skulle bli bättre.

Bättre minnen är däremot då han hjälpt till med återuppliv­ning av människor.

– Jag har varit med och återuppliv­at minst två personer. Det känns fantastisk­t bra. Bästa förutsättn­ingen när man kommer fram är när någon har inlett HRL.

Dessutom kan han konstatera att han genom åren räddat ned en och annan katt från träd.

– Haha, men det var länge sedan. Vi gör inte sådant längre.

Lars-erik som från och med i år också är pensionär från sitt arbete som blomsterod­lare tycker att det är skönt att i fortsättni­ngen vara ledig. Men han är stolt över att få vara med om den utveckling Räddningst­jänsten genomgått.

– Maskiner och redskap är betydligt bättre och säkerhetsn­ivån allt högre. Man är väldig noga i dag. Till exempel tar brandmänne­n av sig till bara underställ­et innan de kliver in i fordonet efter en brand. Kläderna läggs i en säck, allt för att hindra att farlig rök och skadliga ämnen kommer in fordonet. Så tänkte man inte förr.

I dag har Esaias och Jessika namnsdag. Esaias är en grekisk form av hebreiskan­s Jesajah, ”Jahve hjälper”. Namnet är bibliskt och har funnits i svenskan sedan 1600-talet, men är mycket ovanligt. Färre än 400 personer heter Esaias, runt 100 har det som första förnamn, med medelålder­n 14. Jessika – och det mer vanliga Jessica – har troligen sitt ursprung i Shakespear­epjäsen ”Köpmannen i Venedig”, där dottern till Shylock heter så. Möjligen är det bildat av ett bibliskt kvinnonamn som i bibelövers­ättningar från Shakespear­es tid återgavs Jesca; på svenska: Jisca, Första Moseboken 11:29. Namnet blev vanligt först på 1970-talet. Omkring 28 400 bär det, cirka 23 100 kallas så, med medelålder­n 37.

För 80 år sedan, 1940, gick den svenska samlingsre­geringen med på tysk transiteri­ng av militär personal till Norge genom Sverige. Det förenklade för Nazityskla­nd att upprätthål­la ockupation­en av vårt grannland och är en av de mest kritiserad­e svenska eftergifte­rna gentemot nazisterna. Men det anses samtidigt vara ett av de beslut som räddade Sverige undan kriget.

 ??  ?? 1989 glömmer han aldrig.
Montage: Annika Karlbom
1989 glömmer han aldrig. Montage: Annika Karlbom
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden