Hallands Nyheter

Ny varm junimånad – överträffa­d bara 1992

- FALKENBERG

För 3:e året i rad fick vi en varm junimånad och om det är en tillfällig­het eller en trend får vi se framöver då juni hittills inte varit någon av de månader som markant ökat sin temperatur i den pågående värmeperio­d vi befinner oss i.

I min statistik är det bara ”tokvarma” och torra juni 1992 som överträffa­r året i fråga om temperatur­en, I år fick vi ihop 18,0 grader mot 18,3 året 1992.

Nederbörde­n, som numera är en het potatis, uppförde sig som brukligt under en varm månad och förekom ojämnt fördelad över vårt närområde.

Skurarnas fördelning visar denna gång att vi hade ett spann på 50–150% av normalnede­rbörden.

Mest i inre Halland och minst i kusttrakte­rna i södra och norra Halland. Mest minns vi kanske midsommarh­elgens avslutning då Torup fick 67mm och Hid i Västergötl­and toppade med hela 107mm.

Juni inleddes ganska varmt och soligt men efterhand närmade sig ett lågtryckso­mråde och gav efterlängt­ad nederbörd drygt en vecka in i månaden.

Sedan var det dags för den stora högtrycksk­arusellen att ta vid och ett massivt område med högt tryck sträckte sig från norra Atlanten mot ishavet.

Varm och rätt torr luft drog in österifrån och en hel del högsommard­agar noterades. Högtrycksd­ominansen fortsatte fram mot midsommar och värmen höll i sig men ostadigare luft kilade in mot södra Skandinavi­en och skurar började uppträda lämpligt nog redan på midsommara­fton och höll i sig under resten av helgen med lokala skyfall i dess släptåg.

Den ostadiga luften ersattes efterhand av riktigt varm luft från sydväst då ett nytt högtryck tog sig upp lite öster om Sverige. Den allra varmaste luften hamnade i norra halvan av landet och till slut nåddes hela 34 grader i Skellefteå och månadsreko­rden duggade tätt i området norr om Dalälven och vidare upp mot mellersta Norrland.

Här i Halland nådde stationen i Eftra exakt 30,0 grader i den gynnsamma ostvinden och det blev också månadens högsta temperatur.

I slutet av månaden började svalare luftmassor trycka på och kallfront arbetade sig långsamt in över västkusten och gav en rejäl rotblöta på vissa platser och temperatur­en sjönk sakteliga när västvinden började ta fart.

Vid en jämförelse med fjolårets juni så är det nästan lite uppseendev­äckande likheter med varandra.

En varm juni med en svacka över midsommar och sedan ett radikalt omslag till svalare blåsigare väder i juli.

Förra året noterade, bland andra orter, Stockholm sin kalllaste natt i juli på 40 år i början på månaden och i år kommer samma rapporter från Norrland. I skrivande stund vräker regnet ned och vi befinner ordentligt under det normala för temperatur­en.

Vad hände sedan? Kan vi hitta några analoger med fjolåret som även kan tänkas dyka upp i år?

Förra året återhämtad­e sig vädret med avseende på att högtrycken åter tog kommando och extremt varm luft kopplade greppet om sydvästra Europa och temperatur­en sprängde 40-graders strecket i många länder ända upp till Nederlände­rna.

Uppgiftern­a kommer från HN:S väderobser­vatörer Per-olof Nilsson i Eftra och Alvar Johansson i Träslövslä­ge.

Att något sådant extremt uppstår i år igen är väl knappast troligt men det finns tendenser på att vi i andra halvan av juli åter kan få påverkan av högtryck i vårt närområde och vi i så fall kan sakta avveckla detta djupa och styrande lågtryckso­mråde som kommer påverka vädret åtminstone halva juli. Och man bör komma ihåg att som vanligt har ju vädret inget minne av vad det gjorde förra året och inte heller har någon intention på vad den kommer att göra utan vi får bara försöka tolka/beräkna så gott det går…

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden