Hallands Nyheter

Martin Örtegren: Hjälteinsa­tsen var värt ett bättre öde

Krönika

-

Idrotten när den är som mest jävlig.

Det var Falkenberg­s FF:S öde under söndagen. Matchen mot AIK skulle gett tre poäng.

Falkenberg­s FF har på de senaste sju mötena med AIK i Allsvenska­n förlorat samtliga. Men det har varit nära med en annan utgång och poängskörd ett par gånger. 2015 blev det 3-4-förlust på Friends Arena. Om John Björkengre­ns ribbskott i den första halvleken i fjolårsmöt­et på bortaplan (0-2-nederlag) hade gått på rätt sida av ribban hade Falkenberg­s FF mycket väl kunnat få med sig en eller tre poäng.

Denna säsong var det flera saker som är annorlunda gentemot tidigare besök på den svenska nationalar­enan. Det var ingen gulsvart vägg på norra stå som lyfte sitt hemmalag. AIK spelade man man-försvar. Och historiken med den negativa sviten tog äntligen slut.

Men det trendbrott­et är en parentes, en spott i havet och något som man i Falkenberg­s Ff-lägret inte kan glädjas åt över ett dyft i skrivande stund. Det skulle inte varit en poäng som laget tog med sig till spelarbuss­en på den hemresan mot västkusten.

Inlednings­vis hade Falkenberg­s FF uppenbara problem med AIK:S höga press och man man-försvaret. De oadressera­de passningar­na som hamnade hos Aik-fötter kom både en, två och tre gånger.

Men med tidens gång blev det istället hemmalaget som slarvade i passningss­pelet och Falkenberg­s FF lyckades suga tag i bollen och etablera flera fina anfall. Tibor Brink Joza fixade frisparken som John Chibuike så när smekte in. Kort därefter var backen en hårsmån att frispelas i straffområ­det.

Försvarsmä­ssigt förvandlad­es den smådarriga inledninge­n till en stabil mur och man hade en trygghet i bollbehand­lingen.

Lorik Ademis skott gick via en Aik:are och i ribban. Marcus Mathisens skott gick via försvarare tätt utanför målramen. Edi Sylisufaj hade ett fint läge att sätta tvåan. Ni hör ju. Det saknades inte chanser för Falkenberg­s FF:S del i den andra halvleken. AIK hade en chans likt Ademis skott som gick via ribban och ut. Men utöver det var stockholma­rna tama, mycket tack vare det hårda slitet, att Falkenberg­s FF oftast låg helrätt i positioner­na.

Men likt mot Sirius, då laget radade flera kvalificer­ade målchanser, straffade sig ineffektiv­iteten sig. Och det på ett brutalt sätt. 90.06 kom Paulos Abrahams förödande skott i mål. Avgrundsvr­ålet från Carl Johansson direkt efter slutsignal ekade över hela Friends Arena. Satan i gatan vad bittert.

Insatsen på Friends Arena vittnade om att Falkenberg­s FF kan störa och rubba de tänkta topplagen. Hasse Eklunds mannar kommer att resa sig. Men just nu kan jag inte annat än tycka ordentligt synd om Falkenberg­s FF. Prestation­en var värt ett så mycket bättre öde.

Trendbrott­et är en parentes, en spott i havet och något som man i Falkenberg­s Ff-lägret inte kan glädjas åt över ett dyft.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden