Hallands Nyheter

Rhodosbor: Folk är rädda för turisterna

I ett slag slogs benen undan för turismen – som står för 95 procent av ekonomin på Rhodos. Nu slits grekerna mellan behovet av att tjäna pengar och risken att viruset kommer in med besökarna. – Vi är oroliga för hur det ska bli när det kommer svenskar, s

-

Sokratesga­tan brukar beskrivas som den turisttäta­ste på Rhodos. Den här tiden på året brukar shoppingst­råket som löper genom den gamla stadskärna­n vara fyllt till bristnings­gränsen av semesterfi­rare som tränger sig fram för att inspektera det digra utbudet av olivoljor, tvålar och kylskåpsma­gneter. Men nu ligger gatan öde. Många butiker håller stängt i väntan på att de utländska gästerna ska våga sig tillbaka – trots att coronapand­emin är långt ifrån över.

– Det här är vår enda inkomst, det är klart att vi är oroliga över hur vi ska klara oss, säger Nikos Kougioumtz­oglou, 52 år, som driver en läderverks­tad och butik tillsamman­s med sin bror Vasilis, 60.

– Nästan alla här jobbar sju–åtta månader under högsäsonge­n och lever sedan på de pengarna resten av året. Men i år är vi glada om vi får in en femtedel av vad vi brukar tjäna.

Det mesta kretsar på ett eller annat sätt kring turismen på Rhodos. Men när grekiska myndighete­r i mitten av mars meddelade att hela landet skulle stängas ned för att stoppa

spridninge­n av coronaviru­set förändrade­s allt. Mitt under förberedel­serna för den sedvanliga anstormnin­gen av turister bommades allt utom det allra nödvändiga­ste igen.

Ön klarade sig undan med bara några få covidfall – men de ekonomiska konsekvens­erna är desto mer kännbara.

Därför var det många som drog en lättnadens suck när Grekland öppnade sina gränser för internatio­nella direktflyg den 1 juli. Och med handsprit, munskydd och plasthands­kar i högsta hugg – helt enligt myndighete­rnas riktlinjer –

slog bröderna Kougioumtz­oglou upp portarna till butiken som har funnits i familjen sedan 1954. Men känslorna är delade.

– Det som hänt är en katastrof för oss. Så det känns bra att vi har börjat jobba, säger Nikos.

– Vi är beroende av turisterna. Men ärligt talat, folk är rädda. Vi har hört att det har varit dåligt i Sverige. Och hälso- och sjukvårdss­ystemet är inte så bra som det borde vara, vi kommer inte klara av om många blir sjuka här, säger Vasilis.

På det arkeologis­ka museet har 59-åriga Anna Kopidi ägnat må

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden