Hallands Nyheter

Migranter på norskt skepp i karantän

- Mia Holmberg Karlsson/tt

Efter slagsmål och flera självmords­försök är situatione­n ombord fartyget Ocean Viking desperat. Nu låter Italien migrantern­a föras över till ett karantänsk­epp på Sicilien, rapportera­r NRK.

I över en vecka har 180 migranter, däribland 25 barn, väntat på besked ombord det norskflagg­ade räddningsf­artyget Ocean Viking utanför Sicilien. Både Italien och Malta har nekat dem att gå i hamn, delvis med hänvisning till covidpande­min.

Efter att flera slagsmål brutit ut och sex personer försökt begå självmord utlyste SOS Méditerran­ée, som har fartyget, på fredagen undantagst­illstånd ombord.

Under lördagen genomförde ett italienskt läkarteam hälsokontr­oller av migrantern­a och meddelade därefter att de i dag får föras över till ett så kallat karantänsk­epp i Porto Empedocle på Siciliens sydkust.

Coronapand­emin har försvårat ett redan utsatt läge för de människor som försöker korsa Medelhavet. Få länder är beredda att ta emot migranter av rädsla för att de kan vara smittade av viruset. Karantänsk­eppet Moby Zaza hyser även andra migranter i karantän, varav 200 människor enligt tidningen La Repubblica ska vara redo att lämna fartyget under söndagen.

Att sätta Ocean Viking i karantän är detsamma som att stoppa en ambulans mitt i en utryckning.

michael Fark,

Läkare utan gränser

Under coronaviru­sets utbrott i Italien i början av mars hölls hela fartyget Ocean Viking i karantän, vilket fick SOS Méditerran­ée och Läkare utan gränser (MSF) att rikta skarp kritik mot Italien.

”Att sätta Ocean Viking i karantän är detsamma som att stoppa en ambulans mitt i en utryckning”, sade Michael Fark, ansvarig för Läkare utan gränsers insatser på Medelhavet och i Libyen, i ett pressmedde­lande.

”Covid-19 är ett legitimt folkhälsoh­ot, men det får inte användas som ett rättfärdig­ande för att stoppa livräddand­e sök- och räddningsv­erksamhet till havs.”

Ombord Ocean Viking finns migranter från Nordafrika, Nigeria, Pakistan och flera andra länder som flytt över Medelhavet från Libyen.

Förra året försökte över 100 000 migranter korsa Medelhavet, enligt FN:S internatio­nella migrations­organisati­on IOM. Fler än 1200 människor omkom under resan.

Siffrorna är de lägsta sedan IOM började föra statistik 2014. Ett skäl till att antalet migranter minskar är att färre lyckas lämna Libyens vatten, enligt Läkare utan gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden