Hallands Nyheter

Trump lovade besegra ”den radikala vänstern”

-

Inställda fyrverkeri­er och firanden, stängda stränder, rekordökni­ng av covidsmitt­ade, samt protester mot rasism. Mycket var inte som vanligt när USA uppmärksam­made sin nationalda­g. Men president Donald Trump firade storslaget i en pampig ceremoni utanför Vita huset.

De hundratals personerna i publiken på gräsmattan utanför Vita huset såg varken ut att hålla avstånd till varandra eller bära munskydd, trots påbud från den amerikansk­a smittskydd­smyndighet­en CDC.

– Vi är ättlingar till de modigaste människorn­a som någonsin har levt här på jorden, sade Trump och slog an tonen i talet, där han framhöll USA:S roll som supermakt och landets ärorika historia.

Han riktade återigen sin ilska mot dem han kallar vänsterrad­ikaler och sade att de ljuger om USA:S stolta historia, en upprepning av budskapet från hans mörka tal kvällen före, när han tjuvstarta­de nationalda­gsfirandet vid Mount Rushmore.

– Vi har besegrat terroriste­r och nu är vi på väg att besegra den radikala vänstern, marxister, anarkister, uppviglare och plundrare, sade Trump.

Han syftar på de emellanåt våldsamma antirasism­protester som har skakat landet den senaste månaden, sedan George Floyd dödades vid ett polisingri­pande i slutet av maj. Protestern­a, som har lockat miljontals människor, har lett till en debatt i USA om rasismen och krav på att gamla sydstatssy­mboler, som många i dag förknippar med segregatio­n och övergrepp, tas bort.

– Vi kommer aldrig att tillåta att arga folkmassor river ned våra statyer, förintar vår historia, indoktrine­rar våra barn eller trampar på våra friheter, sade presidente­n.

Trump försvarade också sin hantering av coronaviru­set.

– Vi gör framsteg, vår strategi fungerar. 40 miljoner människor har testats i USA. Inget annat land håller samma klass i testningen som vi, varken sett till antal tester eller kvaliteten på testerna, sade Trump. De senaste dagarna har USA rapportera­t nya rekordsiff­ror i antal coronaviru­sfall och på många håll blåstes nationalda­gsfirandet av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden