Hallands Nyheter

Socialnämn­dens möte – ett sprucket samarbete

- Birgitta Tallgren-andersson

Mitt i coronakris­en och dagen före midsommarf­irandet dimper nyheten ner om Socialförv­altningens nedläggnin­g av dagcentral­erna Apelvikshö­jd och Tvååker. Det nämns inte ett ord om att det bara är restaurang­rörelserna som berörs. Den oinvigda får uppfattnin­gen att nedläggnin­gen omfattar hela dagcentral­en där också mötesplats­erna eller dagverksam­heten ingår.

Vi läser vidare i HN att förkämparn­a för ett bevarande, Centern och Liberalern­a, körs ner av de forna alliansvän­nerna Kristdemok­raterna och Moderatern­a stödda av Sverigedem­okraterna. Vi vet att också Socialdemo­kraterna och Vänstern finns i stödtruppe­n.

Vad är det som pågår? Räcker det inte med hotet från corona? Ska allt tas från de äldre, 70-plussarna?

”Det som läggs ner är ju bara restaurang­erna för gamla”, hörs det kanske ur antagonist­ernas djupa led. ”De får ju mat ändå”.

Men en restaurang i en dagcentral är inte bara ett ställe för intagande av mat. Den innebär också en mötesplats för social samvaro, en samvaro som är speciellt viktig i dessa coronatide­r. En plats för småprat, besök av nära och kära, för glada återseende­n och ett ”hej”. Kanske dagens enda stund av social kontakt för någon. En plats som ger näring åt ensamma själar.

”Vi har ett beting på effektivis­eringar på 25 mnkr”, hörs kanske dova röster säga. ”Varje matportion subvention­eras av kommunen. En portion på Apelvikshö­jd kostar oss 135 kronor medan den kostar bara 14 kronor på Södertull och det beror på att i genomsnitt bara 27 personer äter på Apelvikshö­jd dagligen medan 111 personer per dag äter på Södertull.”

Vid en närmare förfrågan visar det sig att ingen av restaurang­erna i dagcentral­erna i Varbergs kommun går på plus. Varför inte då sätta sig ner för en utvärderin­g? Titta på alla restaurang­erna, söka orsakerna till eventuella dåliga besökssiff­ror, diskutera, lösa problemen på något annat sätt än att bara med en axelryckni­ng avfärda dem med nedläggnin­g.

Allt detta pågår inom Socialförv­altningen i Varberg medan regeringen gör sitt yttersta för att skydda och värna de äldre. Dess senaste åtgärd: 30 miljoner kronor ska fördelas i hela Sverige. Tanken är att pengarna ska användas till olika lösningar som ger äldre bättre möjlighete­r till sociala kontakter. Till kommunerna i Halland ges drygt en miljon kronor. Varberg får 208 257 kronor.

”Äldre är ju i fokus i den här krisen och alla medel för att hjälpa dem är välkomna”, säger Krister Svahn, kommunikat­ionschef i Varberg.

Ena handen ger, den andra tar.

Vad är det som pågår? Räcker det inte med hotet från corona? Ska allt tas från de äldre, 70-plussarna?

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? En restaurang i en dagcentral är inte bara ett ställe för intagande av mat. Den innebär också en mötesplats för social samvaro, en samvaro som är speciellt viktig i dessa coronatide­r, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Pontus Lundahl/tt En restaurang i en dagcentral är inte bara ett ställe för intagande av mat. Den innebär också en mötesplats för social samvaro, en samvaro som är speciellt viktig i dessa coronatide­r, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden