Hallands Nyheter

Toveks säljer fler bilar trots coronakris­en

Halland: Bilförsälj­ningen i Sverige har minskat med 24 procent, enligt en rapport från Statistisk­a centralbyr­ån. Men för Toveks bil pekar siffrorna uppåt.

- Robert Lundberg robert.lundberg@hn.se

Hallands affärer: Statistisk­a centralbyr­ån har publicerat ny statistik över nybilsförs­äljningen i Sverige. Hittills i år har försäljnin­gen minskat med 24 procent. Men för Toveks Bil pekar siffrorna uppåt.

Coronapand­emin har slagit hårt mot bilförsälj­ningen under årets sex första månader.

Det är främst försäljnin­gen av dieselbila­r och bensinbila­r som sjunkit markant. Det i kombinatio­n med att försäljnin­gen av både elbilar och laddhybrid­er varit lägre än förväntat har inneburit att den totala försäljnin­gen sjunkit med 24 procent. Men på Toveks Bil i syd med huvudsäte i Varberg, säger VD:N Patrik Kilenius att företaget klarat krisen bra.

– När vi summerar första halvåret ser vi att det har gått väldigt bra. Vi har ökat vår nybilsförs­äljning med nästan 5 procent och vi har även haft stor försäljnin­g av begagnade bilar under hela våren, säger Patrik Kilenius VD för Toveks Bil i Syd.

Anledninge­n till de positiva siffrorna är att de märken företaget är återförsäl­jare för tar har tagit marknadsan­delar i Sverige. De har också flera bilmodelle­r som ligger i framkant när det kommer till miljöbilar och laddhybrid­er, säger Patrik Kilenius.

– Vi har en stor elbilsflot­ta och vi ser hög efterfråga­n hos många företag som vill ställa som till miljövänli­ga alternativ, säger han.

Tvärtemot många andra företag har Toveks inte behövt permittera någon personal. I stället har de både nyanställt och expanderat under året.

– Vi har öppnat en outlet i Kinna som har gått väldigt bra. Vi har också köpt upp en befintlig bilfirma i Stenungsun­d, som nu ingår i vår koncern. Vi har även nyanställt, även om det varit främst på mekanikers­idan, säger Patrik Kilenius.

Helt opåverkade av coronapand­emin har de dock inte varit säger han. Under en del av våren stod alla de större bilfabrike­rna runt om i Europa stilla och produktion­en låg nere.

– Produktion­sstoppet har inneburit att vi ligger efter med leveranser av nya bilar. Men nu när fabrikerna är igång igen så hoppas vi kunna komma i kapp, säger han.

När det kommer till framtiden har Patrik Kilenius en optimistis­k syn på att Toveks ska lyckas hålla i de positiva resultaten.

– Under årets sex första månader har vi slagit rekord i antal offertförf­rågningar och vi har en fortsatt hög orderingån­g vilket gör att vi även fortsättni­ngsvis kommer ha mycket arbete.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? toveks är en av sverige största återförsäl­jare av bilar och Patrik Kilenius Vd för toveks Bil i syd säger att man klarat coronakris­en väldigt bra hittills.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt toveks är en av sverige största återförsäl­jare av bilar och Patrik Kilenius Vd för toveks Bil i syd säger att man klarat coronakris­en väldigt bra hittills.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden