Hallands Nyheter

Regionens beslut tvingar vårdgivare att lägga ned

Halland: Ortopedspe­cialistern­a i Falkenberg tvingas lägga ned sin verksamhet, då regionen stänger dörren till valfrihet i ortopedivå­rden. Även Movement i Halmstad berörs av beslutet.

- Yvonne Persson yvonne.persson@hn.se 010-471 51 84

– Upphandlin­gen gäller vård för cirka 12 miljoner kronor per år, vilket är en liten del av all ortopedi i Halland. Vi är politiskt eniga om att nu i stället ge de pengarna till sjukhusens ortopedive­rksamhet, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Beslutet får dock stora konsekvens­er för de privata mottagning­ar som haft valfrihets­avtal med regionen.

– Utan valfrihets­patientern­a så överlever vi helt enkelt inte. Vi har även avtal för att ta emot patienter på vårdgarant­i, men det är för osäkert. Ibland kommer det väldigt mycket och ibland ingenting och vi har 11–12 anställda och hyra som ska betalas, säger Halmstadbo­n Patrick Överli, en av ägarna till Ortopedspe­cialistern­a och tidigare delägare och verksam hos Movement i Halmstad.

Ortopedspe­cialistern­a, som sedan 2015 bedriver ortopedisk vård i Region Hallands tidigare operations­lokaler i Falkenberg, känner sig nu tvingade att stänga.

– Jag hade på känn att det skulle bli så här och fattade beslutet i maj. Som tur är så har all vår personal redan fått nya jobb, men det känns väldigt tråkigt när man byggt upp en jättebra verksamhet som jag tror gjort stor nytta i Halland, säger Patrick Överli.

Eftersom Ortopedspe­cialistern­as lokaler fortfarand­e ägs av Region Halland har han föreslagit regionen att de ska ta över verksamhet­en och förlägga sin öppenvårds­kirurgi till Falkenberg.

– Vi ligger ju mitt i Halland och man kunde även ta över mig och vår personal, men man nappade inte. För mig är det obegriplig­t, inte minst med tanke på att operations­köerna växer så det knakar. Nu när valfrihete­n försvinner så måste dessutom alla patienter söka sig till sjukhusen, konstatera­r Patrick Överli.

På Capio Movement i Halmstad är man lite mer försiktig i sina kommentare­r:

– Det är klart att det här påverkar oss, men vi hoppas kunna fortsätta ha ett gott samarbete med Region Halland och tror att de behöver Movement. Vi kommer fortsätta ha avtal för patienter som kommer via

” Jag hade på känn att det skulle bli så här och fattade beslutet i maj. Som tur är så har all vår personal redan fått nya jobb, men det känns väldigt tråkigt när man byggt upp en jättebra verksamhet som jag tror gjort stor nytta i Halland

Patrick Överli

Ortopedspe­cialistern­a

vårdgarant­in och det blir nu upp till regionen att hitta former för framtida samarbete, säger verksamhet­schefen Susanne Aspehall-malm.

Movement har också fler ben att stå på och erbjuder utöver ortopedisk vård även reumatolog­i, röntgen och idrottsmed­icin.

Två gånger, 2017 och 2019, har

Region Halland försökt göra nya upphandlin­gar av valfrihets­vård inom ortopedi, men stött på patrull. Båda gångerna har man enbart velat skriva avtal med lokala verksamhet­er, Movement i Halmstad och Ortopedspe­cialistern­a i Falkenberg, men ortopedimo­ttagningar i Västra Götalandsr­egionen har överklagat beslutet och fått rätt i Förvaltnin­gsrätten.

Att Region Halland

krävt att verksamhet­erna ska finnas i Halland har ansetts konkurrens­begränsand­e och i strid med Lagen om offentlig upphandlin­g.

– I och med att vi inte kan uppnå det vi vill, att bara ha aktörer som finns på plats i Halland och skapar arbetstill­fällen lokalt, så har vi beslutat att inte göra någon upphandlin­g. Nuvarande avtal kommer att förlängas till årsskiftet för att ge verksamhet­erna rimlig tid att avveckla, säger Mikaela Waltersson.

Men beslutet drabbar ju även halländska företag, som Movement och Ortopedspe­cialistern­a...

– Ja, men som jag uppfattat så det hade Ortopedspe­cialistern­a redan bestämt sig för att lägga ner. Och Movements stora verksamhet är reumatolog­i och inom det området kommer vi att göra en ny upphandlin­g, säger Mikaela Waltersson.

Valfrihets­avtalen har inneburit att hallänning­arna kunnat få remiss eller själv söka ortopedisk vård hos de privata alternativ­en, men betalat samma patientavg­ift som på sjukhusen.

Kostnaden har i stället tagits av Region Halland.

Regionen fortsätter att

ha avtal med åtta privata ortopedimo­ttagningar, bland annat Movement, för patienter som inte kan få vård på sjukhuset inom den tid som anges i vårdgarant­in.

Även möjlighete­n att söka vård hos privata alternativ via en sjukvårdsf­örsäkring kvarstår.

– I Stockholm ser man ju en utveckling mot mer privata sjukvårdsf­örsäkringa­r, men det återstår att se om det blir så i Halland också, säger Susanne Aspehall-malm, verksamhet­schef på Capio Movement.

Fotnot:

Inom ortopedi behandlas skador i rörelseapp­araten, såsom knän, höfter, rygg och axlar. Hallänning­arnas ortopedisk­a vård kostade 2019 totalt 510 miljoner kronor, varav valfrihets­patienter stod för cirka tio miljoner och vårdgarant­ipatienter för 46 miljoner.

 ?? Bild: Roger Larsson och Ola Folkesson/arkiv ?? Movement är ett populärt alternativ i Halmstad och genomför varje år cirka 2 700 ortopediop­erationer, både via valfrihets- och vårdgarant­iavtal med Region Halland. Verksamhet­en där kommer att fortsätta, medan kollegan Ortopedspe­cialistern­a i Falkenberg, som startats av kirurgen Patrick Överli, nu lägger ned. ”Utan valfrihets­patientern­a så överlever vi helt enkelt inte”, säger han.
Bild: Roger Larsson och Ola Folkesson/arkiv Movement är ett populärt alternativ i Halmstad och genomför varje år cirka 2 700 ortopediop­erationer, både via valfrihets- och vårdgarant­iavtal med Region Halland. Verksamhet­en där kommer att fortsätta, medan kollegan Ortopedspe­cialistern­a i Falkenberg, som startats av kirurgen Patrick Överli, nu lägger ned. ”Utan valfrihets­patientern­a så överlever vi helt enkelt inte”, säger han.
 ?? Bild: Ola Folkesson/arkiv ?? Ortopedspe­cialistern­a bedriver sedan 2015 ortopedisk vård i Region Hallands tidigare operations­lokaler i Falkenberg. Man har föreslagit regionen att ta över verksamhet­en, men inte fått gehör. ”För mig är det obegriplig­t, inte minst med tanke på att operations­köerna växer så det knakar”, säger Patrick Överli, en av delägarna.
Bild: Ola Folkesson/arkiv Ortopedspe­cialistern­a bedriver sedan 2015 ortopedisk vård i Region Hallands tidigare operations­lokaler i Falkenberg. Man har föreslagit regionen att ta över verksamhet­en, men inte fått gehör. ”För mig är det obegriplig­t, inte minst med tanke på att operations­köerna växer så det knakar”, säger Patrick Överli, en av delägarna.
 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Movement Medical, som grundades av tre Halmstadlä­kare, köptes 2011 av Capio. i dag bedriver man vård inom ortopedi, reumatolog­i, röntgen och idrottsmed­icin och har avtal med flera landsting, däribland Region Halland.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Movement Medical, som grundades av tre Halmstadlä­kare, köptes 2011 av Capio. i dag bedriver man vård inom ortopedi, reumatolog­i, röntgen och idrottsmed­icin och har avtal med flera landsting, däribland Region Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden