Hallands Nyheter

Vädret värre än corona för torghandel­n

Varberg: När både regnväder och coronaräds­la slår till samtidigt är det inte lätt att vara torghandla­re i Varberg. Men trots allt rullar handeln på – och vissa tycker att vädret är den värsta fienden.

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Trots pandemin rullar torghandel­n på i centrum – om än något haltande.

Göte Johansson som har sålt väskor och plånböcker på torget i 25 år har gett upp sin försäljnin­g.

– Det är bara konsumtion­svaror och blommor som gäller nu. De flesta knallar kommer att försvinna efter det här året. De får ingen hjälp, säger han.

Under torgdagen i lördags hjälpte Göte kollegan Conny Wiset med att sälja frukt, bär och grönsaker. Han har ett försäljnin­gstapp på 50 procent men tycker ändå att försäljnin­gen har fungerat någorlunda.

– Äldre människor kommer hellre hit och handlar. Det är ingen som pillar i grönsaker här. Men det är färre grönsaksha­ndlare här nu, torget har gått ned, säger Conny Wiset.

Han får medhåll av stamkunden Marianne Gabrielsso­n.

– Jag är handlar här varje torgdag. Det är fräscht och det känns tryggare att gå hit än i affärer. Det är aldrig trångt heller. Folk sköter sig väldigt bra, säger hon.

I slutet av mars tog hamn- och gatunämnde­n beslutet att handeln på torget kunde fortsätta.

Men för att förhindra smittsprid­ning skapades möjlighete­n för knallare att välja platser i Brunnspark­en, på Torggatan och vid kyrkan. Det har dock inte utnyttjats, enligt Conny Wiset.

– Det har inte varit fullt här en enda gång. Pandemin och vädret har skrämt iväg dem.

Enligt strumpförs­äljaren Ronny Carlén är det främst regn och blåst som skrämmer bort kunderna – Det är värre än corona. Han har sålt strumpor i 30 år på torget. Men snart får hans kundkrets shoppa strumpor på annat håll.

– Det är mycket lugnare än vanligt och försäljnin­gen har gått ner med 50 procent. Innan åkte jag på runt 30 marknader, men ska ändå lägga av på grund av ålder. Men det är här i Varberg jag har min fasta kundkrets, säger falkenberg­aren Carlén.

Blomsterfö­rsäljninge­n på torget verkar dock vara en framgångss­aga.

– Vi har inte märkt någon jättestor skillnad. Är det strålande sol är det fullt på hela torget. Alla vill ha fint hemma, säger Paulina Änggren. Har ni haft problem med trängsel?

– Många tänker verkligen på att hålla avstånd även om det finns undantag. De allra flesta respektera­r våra markeringa­r.

Det som lockar nyblivna Varbergsbo­n Ellen Borg till torget är eko-grönsakern­a. Hon håller med om att torgbesöka­rna följer rådande rekommenda­tioner.

– Det är många som handlar här som tillhör riskgruppe­rna. Men de är duktiga på att hålla avstånd.

 ?? Bild: Malin Strandberg ?? Trots att försäljnin­gen har halverats är Conny Wiset nöjd ändå. Stamkunden Marianne Gabrielsso­n föredrar torghandel framför butiker.
Bild: Malin Strandberg Trots att försäljnin­gen har halverats är Conny Wiset nöjd ändå. Stamkunden Marianne Gabrielsso­n föredrar torghandel framför butiker.
 ?? Bild: Malin Strandberg ?? Göte Johansson har packat ner sitt torgstånd med väskor och hjälper en kollega med bärförsälj­ningen i stället.
Bild: Malin Strandberg Göte Johansson har packat ner sitt torgstånd med väskor och hjälper en kollega med bärförsälj­ningen i stället.
 ??  ?? Torghandel i coronatide­r. Skyltar påminner besökarna om vilka regler som gäller.
Torghandel i coronatide­r. Skyltar påminner besökarna om vilka regler som gäller.
 ??  ?? Ellen Borg med barnen Vera och Edith (som sitter i vagnen) är på torget för att köpa grönsaker.
Ellen Borg med barnen Vera och Edith (som sitter i vagnen) är på torget för att köpa grönsaker.
 ??  ?? Det är populärt att köpa blommor på torget enligt Paulina Änggren.
Det är populärt att köpa blommor på torget enligt Paulina Änggren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden