Hallands Nyheter

Små barn förtjänar små barngruppe­r

-

Svar

på ”Invånarna förtjänar bättre än den budget S-styret har lagt” (30/6).

Falkenberg. Under min första valrörelse för Kristdemok­raterna 2010 skrev jag ett flygblad med rubriken ”även små barn behöver stort utrymme”. Tio år senare är det en fråga jag fortfarand­e driver stenhårt, och äntligen får gehör för. I Framtid Falkenberg är vi nämligen rörande överens. Att ge våra barn en bra start när de lämnar familjens trygga famn mot en tid på förskolan eller hos dagmamma är den bästa investerin­g vi kan göra.

Detta är inget ”häftigt projekt” för att låna Centerpart­iets nomenklatu­r, det är en långsiktig och medveten satsning på de barn som Andelén säger sig värna när hon inte vill leva på kommande generation­er.

Men en uppväxt är inget man kan ta igen i nästa års bokslut, eller när Andelén är tillräckli­gt tillfreds med antalet nollor i överskotte­t. En välfärd med god kvalitet kräver resurser här och nu.

I opposition­ens förslag till budget uteblir föga förvånande de resurserna. Nollorna plockas direkt från barnen. 5 000 000 kronor mindre får nämligen förskolan i Mc-budgeten. Men hur föreställe­r sig Andélen att man ska uppnå den ”högre andel utbildade pedagoger” hon efterfråga­r när hon ger 5 000 000 kronor mindre?

Jag är stolt över att Framtid Falkenberg byggt in oss när vi sätter tydliga ramar för barngruppe­rnas storlek, 6-12 barn i de lägre åldrarna och 9-15 i de högre åldrarna, enligt skolverket­s riktmärke, för ja, även 15 barn kan vara för många ibland.

Det är bra Anneli att du besökt kommunens alla förskolor. Då vet du att personalen på Slättens förskola konstant måste ha en grupp utomhus för att klara barngruppe­rnas storlek, eller att lokalerna på Kristinesl­ätts förskola lätt blir för varma eller för kalla. Men när det begränsade investerin­gsutrymmet ska användas är det de splitter nya paviljonge­rna i Vessige som Centern byter ut. Att kalla detta en landsbygds­satsning är ett hån, och ekonomiskt ansvarsful­lt är det inte heller. Georgia Ferris (KD)

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? En välfärd med god kvalitet kräver resurser här och nu skriver Georgia Ferris (KD).
Bild: Annika Karlbom En välfärd med god kvalitet kräver resurser här och nu skriver Georgia Ferris (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden