Hallands Nyheter

Allt är tyvärr siffror i barnomsorg­en

-

Svar

på ”Invånarna förtjänar bättre än den budget S-styret har lagt” (30/6).

Falkenberg. Anneli Andelén skriver i en debattarti­kel 30/6, att barn och personal inte är siffror. Jo, tyvärr är vi det. Allt är siffror. Antal barn per avdelning, antal barn indelade i olika grupper under dagen, antal pedagoger per avdelning / grupp. Du som beslutande politiker är med och tar beslut som sedan förvaltnin­gschefen och sedan förskolech­efer/rektorer får i uppdrag att genomföra.

Mig veterligen är det taget beslut att barngruppe­rna på kommunens förskolor ska sänkas. Som vi pedagoger har längtat efter detta! Men det finns ingen ekonomisk möjlighet att göra det så som är beslutat. Rektorerna kämpar hårt med att få ekonomin att gå ihop, tvingas ta in fler barn i barngruppe­rna för att ekonomin = personalti­mmarna ska gå ihop. Så allt är siffror Anneli!

Jag arbetar med de allra yngsta, 1-3 år, och de har rätt till en trygg och lärorik arbetsmilj­ö. Precis som även vi pedagoger har rätt till det. Vi tvingas ta in fler barn till hösten för att vår verksamhet ska gå runt. Ändå får vi ett snävt personalsc­hema som ger en oro i magen innan vi ens har börjat med det.

Jag har arbetat som förskollär­are sedan 2012 och på min arbetsplat­s ser vi varje år hur snaran dras åt med personaltä­theten för att det ska sparas pengar. Så fort en kollega slutar så passas det på att ändras i tjänsterna för att spara timmar. Siffror igen!

Så Annelie, allt handlar om siffror, både för oss personal men även för våra barn! Vi kräver mindre barngruppe­r nu, enligt Skolverket­s riktlinjer! Vi är långt ifrån där än!

Hälsningar från en som tar en termin i taget, för att orka yrket jag älskar, men som kör slut på en med alla dessa stora barngruppe­r. Eva Störby

 ?? Bild: Hasse Holmberg/tt ?? Vi tvingas ta in fler barn till hösten för att vår verksamhet ska gå runt, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Hasse Holmberg/tt Vi tvingas ta in fler barn till hösten för att vår verksamhet ska gå runt, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden