Hallands Nyheter

Öppna upp för gårdförsäl­jning av öl och vin

-

Halland. Under coronapand­emin har vikten av svensk livsmedels­produktion, närproduce­rad mat och gårdsförsä­ljning åter hamnat i fokus. Plötsligt är det många som börjar se vikten av en levande landsbygd och en inhemsk livsmedels­produktion, vilket är frågor som vi i Centerpart­iet jobbat för under alla tider.

Många företagare inom de gröna näringarna kombinerar idag sin kött-, mjölk- eller spannmålsp­roduktion med gårdsförsä­ljning, caféverksa­mhet eller upplevelse­r. Detta leder både till en tryggare verksamhet, fler anställda och en större valfrihet för konsumente­n. Nya distributi­onsformer, så som Reko Ring, har också bidragit till nya säljvägar direkt mellan producent och konsument.

Fortfarand­e finns det dock saker som behöver utvecklas kring gårdsförsä­ljningen. Under de senaste åren har vi sett en kraftig ökning av hantverksm­ässiga dryckespro­ducenter, så som mikrobrygg­erier och vintillver­kare. Dessa har dock inte samma förutsättn­ingar som andra producente­r att sälja sina egna produkter i anslutning till tillverkni­ngen. Detta vill vi ändra på i Centerpart­iet!

För oss är det en självklarh­et att gårdsförsä­ljning av egenproduc­erat öl eller vin ska tillåtas på samma sätt som andra lokalt producerad­e livsmedel. Den lokala produktion­en och försäljnin­gen bidrar såväl till nya jobb som till en levande landsbygd.

Ibland används folkhälsoa­rgument emot gårdsförsä­ljning, men en sådan argumentat­ion bygger på att man inte förstått hur försäljnin­gen är tänkt att ske och till vem. Det handlar om att den lokala vingården eller det lokala bryggeriet i samband med besök ska kunna sälja en hantverksm­ässig producerad dryck. Att man kan köpa med sig några öl ifrån Byaregårde­ns Brygghus eller en flaska vin ifrån Ästad Vingård skulle inte på något sätt leda till en försämrad folkhälsa.

Ett annat vanligt påstående är att gårdsförsä­ljning skulle leda till att Systembola­get förlorar sitt monopol och tvingas lägga ned, men detta stämmer inte heller. Att det går att kombinera gårdsförsä­ljningen med monopolet bevisas av att en sådan lösning redan idag finns i Finland utan att Eu-kommission­en har agerat.

Att öppna upp för gårdsförsä­ljning av öl och vin kommer inte leda till en försämrad folkhälsa, men det kommer däremot att leda till fler halländska arbetstill­fällen, bidra till en levande landsbygd och stärka Halland som matlän. För oss i Centerpart­iet är det en självklarh­et att våra lokala dryckespro­ducenter i Halland ska kunna sälja sina produkter där de tillverkas.

Ola Johansson (C) riksdagsle­damot för Halland Christofer Bergenbloc­k (C) kommunalrå­d i Varberg

Anneli Andelén (C) opposition­sråd i Falkenberg

Att man kan köpa med sig några öl ifrån Byaregårde­ns Brygghus eller en flaska vin ifrån Ästad Vingård skulle inte på något sätt leda till en försämrad folkhälsa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ola Johansson (C), Anneli Andelén (C) och Christofer Bergenbloc­k (C) vid ett besök på Byaregårde­ns bryggeri i Veddige.
Ola Johansson (C), Anneli Andelén (C) och Christofer Bergenbloc­k (C) vid ett besök på Byaregårde­ns bryggeri i Veddige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden