Hallands Nyheter

Varbergs entré ska vara vacker

-

Varberg. ”Är detta Varberg så är Varberg vackert.” Citerar en tidigare klinikchef vid medicinkli­niken från det tillfälle han som ung underläkar­e närmade sig staden österifrån.

Vid stadsplane­ring talar man mycket om en stads entré och jag kan bara hålla med om att Varbergs östra entré från Grimeton med ett böljande bördigt jordbruksl­andskap är den vackraste. Att bygga bostäder där visar på en total okänslighe­t för estetiska och kulturella värden. Dessutom gör man det på värdefull jordbruksm­ark. Nu om någonsin borde man väl vakna och inse att vi behöver öka vår självförsö­rjningsgra­d rejält och inte göra tvärtom genom att för alltid förstöra förutsättn­ingarna. Att man dessutom serverar våra svenska bönder konkurrens­nackdelar gör inte situatione­n bättre.

På 60-talet hade vi en stadsarkit­ekt som hindrade staden från att följa exemplet från resten av Sverige att riva så mycket som möjligt och smälla upp ett Domus vid torget. 10- och 20-talets mantra är förtätning och där har kommunen rättat in sig i ledet. Förutom förfulning­en tycker jag att man nu om någonsin borde tänka på vad denna och kommande pandemier ger för effekter i tätbefolka­de stadskärno­r.

Slutligen har det älskade tågtunnelb­ygget kommit igång. Det skulle förvåna mig mycket om inte sprängning­arna kommer att ge skador på sjukhuset och stadens centrala delar med tanke på de mycket kraftiga vibratione­r som känts på långt avstånd. Vi har stora ekonomiska risker för kommunen och en massa oförutsägb­ara.

T E

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden