Hallands Nyheter

Flera friskförkl­arade på Folktandvå­rden

Halland: Totalt 24 anställda på fyra enheter har testats positivt för covid-19 inom Folktandvå­rden i Halland. Jelena Sannabo, områdesche­f för tandvården i Halland, berättar att flera av dem nu tillfriskn­at och är tillbaka på jobbet.

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se

– De flesta är tillbaka i tjänst och några har semester. De flesta av dem var inte så allvarligt sjuka. De har varit ganska milda symtom vad jag vet, säger hon.

Det var i mitten på juni som tidningen rapportera­de om att ett flertal anställda på Folktandvå­rden insjuknat i corona. Totalt har Folktandvå­rden haft 24 av 360 anställda som bekräftats med covid-19 i Halland: Fyra personer i Laholm, två personer i Varberg och 18 personer i Falkenberg.

Jelena Sannabo berättar att de anställda följt de rutiner som finns, men att det kan ha brustit i den sociala distanseri­ngen.

– Man träffades i ett personalru­m flera stycken vid ett tillfälle och det var nog det som var orsaken. Sedan har testningen kommit igång nu. Sedan det startade har bekräftade fall ökat, säger hon.

Har ni haft patienter som smittats genom Folktandvå­rden?

– Vi kan absolut inte säga om någon smittats hos oss. Det kan vi inte veta. Jag har inget svar på den frågan alls.

Enligt Jelena Sannabo är risken att smitta patienter ”nästan obefintlig”.

– I behandling­srummen har man glasögon, visir, munskydd, förkläde och handskar. Och så mycket sprit som nu har vi aldrig använt – vi torkar allt i från handtag till ytterdörr med sprit.

Folktandvå­rden har lyssnat till region Halland och Folkhälsom­yndigheten när det kommer till riktlinjer och smittspårn­ing. Enligt områdesche­fen har Folktandvå­rden tagit kontakt med de patienter som vistats i samma lokaler som personal som fått symtom för covid-19 samma dag eller kväll.

– Det är en extra försiktigh­etsåtgärd. Många patienter har ringt och frågat varför vi inte ringt dem, men det är för att de inte varit i kontakt med någon som insjuknat. Vi smittspåra­r de du haft kontakt med som insjuknat samma dag eller samma kväll, säger Jelena Sannabo och fortsätter:

– Det jag vill tillägga är att vi naturligtv­is vet att patienter är oroliga. Ring gärna och ställ frågor. Vi följer de riktlinjer som finns till punkt och pricka och skyddar patienten så mycket vi bara kan.

 ??  ?? Totalt har Folktandvå­rden haft 24 av 360 anställda som bekräftats smittade med covid-19 i Halland. ” De flesta är tillbaka i tjänst och några har semester. De flesta av dem var inte så allvarligt sjuka. De har varit ganska milda symtom vad jag vet”, säger Jelena Sannabo, områdesche­f för tandvården i Halland.
Totalt har Folktandvå­rden haft 24 av 360 anställda som bekräftats smittade med covid-19 i Halland. ” De flesta är tillbaka i tjänst och några har semester. De flesta av dem var inte så allvarligt sjuka. De har varit ganska milda symtom vad jag vet”, säger Jelena Sannabo, områdesche­f för tandvården i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden