Hallands Nyheter

Smhi-varning för högt vattenstån­d

- Jennifer Last

Halland: Vattenstån­det är högre än normalt i Kattegatt, Skagerrak och Öresund. SMHI gick under måndagen därför ut med en klass 1-varning.

Det är det ihållande lågtrycket som orsakar de höga vattennivå­erna. Att det regnar och är blåsigt innebär att vatten flödar in och ökar risken för att bland annat småbåtsbry­ggor och kajer översvämma­s.

– Som det ser ut nu ligger det 80 till 100 centimeter högre än normalt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Vattenstån­det ser ut att vara fortsatt stigande, men SMHI:S varningar gällde i första hand för måndagseft­ermiddagen och kvällen. Skulle prognosen ändras till ett högre vattenstån­d kan varningen uppdateras till en klass 2-varning som gäller för ett mycket högt vattenstån­d.

– Varaktighe­ten som jag har förstått det är mest för måndagskvä­llen.

På grund av en medelvind på mellan 14 meter per sekund upp till 25 meter per sekund har SMHI även utfärdat en klass 1-varning för kraftiga vindar.

Vad gäller vädret är det fortsatt svalare än normalt och temperatur­en håller sig mellan 15 och 17 grader de kommande tio dagarna. Senast den gångna helgen rapportera­de HN om att det under den kommande veckan väntas bli fortsatt blåsigt med mycket regn och låga temperatur­er. Sedan dess har väderläget skiftat och trots att det fortfarand­e finns risk för skurar, ser det ut att bli betydligt mer sol.

– Det är mindre regnmängde­r som passerar, men det varvas med solchanser. Det är fortfarand­e osäkert hur det utvecklar sig framåt helgen, men det ser ut som att det stabiliser­ar sig efter hand, säger Linus Karlsson.

 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? smhi gick under måndagen ut med en varning för högt vattenstån­d.
Bild: Rebecka Kvint smhi gick under måndagen ut med en varning för högt vattenstån­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden