Hallands Nyheter

För svårt att bli överens om migration

- Peter Wallberg/tt Lars Larssson/tt

Socialdemo­kraterna och Moderatern­a blir inte överens om migrations­politiken. Nu öppnas åter dörren för Miljöparti­et i förhandlin­garna.

S och M skyller på varandra efter att deras förhandlin­gar om en bred överenskom­melse om migrations­politiken spruckit.

”Moderatern­a har hela tiden lyft in ytterligar­e frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromiss­a i de svåra frågor som diskuterat­s”, uppger statsminis­ter Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar.

– Det är alldeles uppenbart att S valt Miljöparti­et (MP) framför en hållbar och realistisk migrations­politik, säger M:s migrations­politiske talesperso­n Maria Malmer Stenergard.

S och de borgerliga partierna har de senaste dagarna förhandlat vid sidan om den parlamenta­riska migrations­kommittén. Syftet har varit att nå en bred överenskom­melse om Sveriges framtida migrations­politik som ska hålla över flera val. partiledar­e Kristdemok­raterna

I de förhandlin­garna har Socialdemo­kraternas regeringsp­artner MP, som vill ha en generös migrations­politik, inte fått vara med. Något som skapat stor upprördhet bland miljöparti­ster.

Men enligt Malmer Stenergard har MP varit ”den gröna elefanten” i förhandlin­gsrummet.

– Vi var beredda att kompromiss­a för att nå en överenskom­melse om en långsiktig stram politik, men det var uppenbart att S saknade vilja, säger Malmer Stenergard.

M anser det bud S lagt inte är tillräckli­gt stramt – det minskar inte asylinvand­ringen till Sverige jämfört med i dag.

Även Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch anklagar S för att driva en orealistis­k politik.

– Det S föreslog hade inneburit ett högre tryck, att vi hade tagit emot fler asylsökand­e, säger hon.

Statsminis­ter Löfven (S) vill nu ha fortsatta förhandlin­gar med de partier som är ”intressera­de av det”. Det innebär att dörren öppnas åter för MP.

MP har varit kritisk mot det bud S lade i förhandlin­garna med de borgerliga. Mp-kritiken riktades framförall­t mot att S föreslog ett riktmärke för hur stor andel av EU:S asylsökand­e som Sverige ska ta emot.

Men när M nu har tackat för sig släpper S riktmärket.

– Det var bara M som var intressera­de av det, hävdar Rikard Larsson, som företräder S i migrations­kommittén.

Han säger att S hade med förslaget i sitt bud för att underlätta en kompromiss och försöka möta M.

MP:S språkrör Isabella Lövin glädjer sig över att förhandlin­garna mellan S och M sprack. Hon tycker att det visar att det finns ett brett stöd för humana värderinga­r.

Frågan är nu om det kan bli en uppgörelse mellan S, MP, Centern (C) och Liberalern­a (L). Statsminis­ter Löfven berömmer C och L som han tycker bidragit konstrukti­vt i förhandlin­garna.

Likt Löfven lägger även C:s vikarieran­de partiledar­e Anders W Jonsson skulden på M för att förhandlin­garna sprack.

– Det är framförall­t M som inte har varit beredda att flytta på sig, säger han.

Jonsson är framförall­t kritisk mot M-förslag på volymmål och på stramare regler för familjeåte­rförening.

L:s partiledar­e Nyamko Sabuni beklagar att försöken till en överenskom­melse med både S och M sprack och anser att det är dåligt för Sverige.

Migrations­kommittén med samtliga åtta riksdagspa­rtier ska åter samlas på tisdag. Målet är att den 15 augusti kunna lägga fram ett förslag på en migrations­politik med stöd från så många partier som möjligt.

Sverigedem­okraterna (SD) uppgav på måndagen att de gett upp ambitionen om att kunna vara med på en överenskom­melse med andra partier. I stället siktar SD in sig på att migration ska bli en viktig valfråga 2022.

M:s Maria Malmer Stenergard väntar nu på att migrations­kommitténs sekretaria­t ska lägga fram förslag på en migrations­politik för de åtta riksdagspa­rtierna att ta ställning till.

– De som vill stå bakom en stramare politik kommer vi att ansluta oss till, säger hon.

” Det S föreslog hade inneburit ett högre tryck, att vi hade tagit emot fler asylsökand­e.

Ebba Busch,

 ?? Bild: Ali Lorestani/tt ?? Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch hävdar att Socialdemo­kraterna omöjliggjo­rde en bred överenskom­melse om migrations­politiken.
Bild: Ali Lorestani/tt Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch hävdar att Socialdemo­kraterna omöjliggjo­rde en bred överenskom­melse om migrations­politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden