Hallands Nyheter

Statsvetar­e: De kommer att skylla på varandra

-

Strax efter att Sverigedem­okraterna meddelade att de inte kommer ingå i en eventuell bred uppgörelse om migrations­politiken i riksdagen kom beskedet att migrations­samtalen mellan Socialdemo­kraterna och Moderatern­a har brakat samman.

Beskedet att Sverigedem­okraterna inte kommer att ingå i en eventuell bred uppgörelse om migrations­politiken kan vara en av anledninga­rna till att migrations­samtalen brakade samman, tror Jonas Hinnfors, professor i statsveten­skap.

– Spelplanen ändras när Sverigedem­okraterna så tydligt säger att de inte är intressera­de av en bred överenskom­melse. Bryter samtalen samma så skyller man sällan på sig själv. Man säger inte att det var grupper inom det egna partiet som inte kunde tänka sig att ställa upp utan man skyller på motståndar­en, det hör till spelet.

För Sverigedem­okraterna är migrations­frågan det viktigaste verktyget för att mobilisera väljare, enligt Hinnfors, därför är en överenskom­melse, som skulle kunna leda till att frågan försvinner från dagordning­en, inte optimal för dem.

– Nu när Sverigedem­okraterna säger att de inte kan tänka sig att stödja en bred överenskom­melse då ökar trycket på Moderatern­a att inte göra upp med Socialdemo­kraterna för då kommer man ha SD på sin högerflank som kritiserar.

Samtidigt har Socialdemo­kraterna liknande bekymmer. Om de närmar sig Moderatern­a, som i sin tur närmar sig Sverigedem­okraterna, då kan nog regeringen spricka, tror Jonas Hinnfors.

– Regeringsf­rågan är viktig för regeringsp­artierna. Gränsen är nog nådd för Miljöparti­et om Socialdemo­kraterna skulle göra upp med de andra om en striktare migrations­politik och inte minst är det volymfråga­n som har varit svår att komma runt.

När samtalen nu brutit samman är man tillbaka på ruta ett, menar Jonas Hinnfors.

– Nu får de olika konstellat­ionerna se om de kan göra upp. Det kan bli så att det blir förslag i riksdagen, ingen uppgörelse på pappret, men överenskom­melser som värker fram i riksdagen. Det kan komma motioner om volymmål, om familjeåte­rförening, sedan får man se hur riksdagen röstar.

Statsvetar­en Jenny Madestam vid Södertörns högskola är förvånad över att Moderatern­a och Socialdemo­kraterna inte lyckats komma överens i migrations­samtalen.

– Jag är förvånad. Jag trodde det skulle vara möjligt att hitta en lösning eftersom det också finns starka incitament för alla partier att komma överens. Men då är det troligen så att Miljöparti­et trycker hårt på Socialdemo­kraterna, säger

Jenny Madestam, docent i statsveten­skap.

Hon kallar också de havererade förhandlin­garna för ”ett stort nederlag för Socialdemo­kraterna”, som hon tycker haft mest att vinna på en uppgörelse. Men hon menar att även de tidigare Allianspar­tierna har ett intresse av att lägga den svåra migrations­frågan till handlingar­na.

– De behöver liksom Socialdemo­kraterna visa att man vill fatta beslut om en mer restriktiv politik än den som var innan den här tillfällig­a lagen, säger Jenny Madestam.

Däremot har hon svårt att bedöma hur framtidsut­sikterna är för en uppgörelse efter dagens besked.

– Det kan vara en del av spelet. Att Moderatern­a går ut och säger att Socialdemo­kraterna lyssnar för mycket på Miljöparti­et, det är ett strategisk­t val. Väljarna vill ha en mer restriktiv politik, så man vet att man har opinionen med sig, säger Jenny Madestam.

 ?? Bild: Ali Lorestani/tt ?? Jimmie Åkesson (SD) på Sverigedem­okraternas pressträff med anledning av de migrations­politiska samtalen.
Bild: Ali Lorestani/tt Jimmie Åkesson (SD) på Sverigedem­okraternas pressträff med anledning av de migrations­politiska samtalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden