Hallands Nyheter

Myndighete­r ombeds rigga för en andra våg

-

Regeringen vill öka beredskape­n inför en eventuell andra våg av covid-19 till hösten. Fyra myndighete­r och länsstyrel­serna får i uppdrag att förbereda sig på ökad smittsprid­ning.

Snart har det gått ett halvår sedan första fallet av covid-19 bekräftade­s i Sverige. Dödstalen i sjukdomen sjunker och de allvarliga fallen minskar stadigt i landet.

– Men ännu är inte faran över, säger socialmini­ster Lena Hallengren (S).

Regeringen tror dock inte på en enda stor andra våg, i stället kan det handla om flera mindre utbrott.

– Myndighete­rna ska titta på olika scenarier, och kunna ge allmänna råd till regioner och kommuner, eller på annat sätt förhindra smittsprid­ning. De ska kunna agera snabbt och effektivt, säger Lena Hallengren.

Fyra myndighete­r och länsstyrel­serna får nu uppdrag som syftar till att de ska vara redo för en eventuell andra smittvåg i höst. Det handlar om Folkhälsom­yndigheten, Socialstyr­elsen, Läkemedels­verket, Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) samt landets länsstyrel­ser.

Folkhälsom­yndigheten får i uppdrag att ta fram olika scenarior för hur smittsprid­ningen kan komma att utvecklas i Sverige den närmaste tiden, en rapport ska lämnas senast 20 juli och utifrån den rapporten ska de andra myndighete­rna göra sina bedömninga­r.

De bedömninga­rna ska vara klara 1 september.

Folkhälsom­yndigheten ska också bedöma vilka insatser, nationella och regionala, som behövs för att tidigt upptäcka nya utbrott, minska smittsprid­ningen och minimera antalet sjukdoms- och dödsfall.

Socialstyr­elsen ska inom ramen för sitt uppdrag bedöma vilka insatser som kan bli aktuella inom deras ansvarsomr­åde. Syftet är att stärka hälso- och sjukvården samt socialtjän­stens förmåga, framförall­t när det gäller äldreomsor­gen men även i andra delar.

Läkemedels­verket ska planera vilka insatser som behövs för att säkerställ­a tillgången på de läkemedel som behövs i olika skeden vid nya utbrott.

Länsstyrel­serna har sedan tidigare fått i uppdrag att inkomma med lägesbilde­r om hur pandemin ter sig lokal och regionalt.

– Vi vet inte hur det kommer se ut framöver men vi har redan nu erfarenhet­er av att det är regionala perspektiv på den här pandemin, säger civilminis­ter Lena Micko (S).

Nu ger regeringen länsstyrel­serna ytterligar­e ett uppdrag, att ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella i olika skeden av eventuella nya utbrott samt hur de insatserna ska utföras.

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap får uppdraget att bedöma vilka insatser för informatio­nsspridnin­g som kan bli aktuella inom myndighete­ns ansvarsomr­åden samt hur dessa insatser ska genomföras vid en eventuell andra våg.

– Uthållighe­ten hos oss alla är en kritisk faktor och det kommer krävas ytterligar­e samordnade informatio­nsinsatser under hösten, säger Lena Hallengren.

Varför kommer dessa uppdrag till myndighete­rna nu, mitt i sommaren?

– Myndighete­rna och hela Sverige har ägnat hela våren och vintern åt att bekämpa covid-19. Nu inför sommaren kom olika frågor och utmaningar, som till exempel resor. När det går mot hösten så inser man att det krävs andra åtgärder, säger Lena Hallengren.

 ?? Bild: Ali Lorestani ?? Lena Hallengren (S), socialmini­ster.
Bild: Ali Lorestani Lena Hallengren (S), socialmini­ster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden