Hallands Nyheter

Inget svar om höjda strålnings­nivåer

- Petronella Uebel/tt

Fortfarand­e vet man inte varifrån de förhöjda nivåerna av radioaktiv strålning som uppmätts i Sverige kommer ifrån. De upptäcktes först i Visby, där sju radioaktiv­a ämnen spårats. – Det är inte stor en kärnkrafto­lycka i alla fall, säger strålskydd­sexperten Jan Johansson.

Den 22–23 juni uppmätte Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) förhöjda nivåer av radioaktiv strålning i Stockholm. Då detekterad­es tre radioaktiv­a ämnen: cesium-134, cesium-137 och rutenium-103. Därefter har Strålsäker­hetsmyndig­heten kontroller­at om förhöjda strålnings­nivåer uppmätts någon annanstans.

Kontrollen visade att det mellan den 8–15 juni uppmättes förhöjda nivåer av fyra radioaktiv­a ämnen, cesium-134, cesium-137 och rutenium-103 och kobolt-60 i Visby och veckan efter sju radioaktiv­a ämnen. De som tillkom var rutenium-106, niob-95 och zirkonium-95.

– Under de två veckorna uppmättes mycket låga nivåer av radioaktiv­a ämnen i Visby, där en av våra sex mätstation­er finns. Veckan efter registrera­des även något förhöjda nivåer i Stockholm, säger Jan Johansson, strålskydd­sexpert vid Strålsäker­hetsmyndig­heten.

De fyra radioaktiv­a ämnena bildas vid kärnklyvni­ng, exempelvis i ett kärnkraftv­erk.

– De uppstår vid kärnklyvni­ng, men om det är vid en kärnkrafts­verksamhet eller något annat är svårare att uttala sig om. Det är inte en stor kärnkrafto­lycka i alla fall, så långt kan man säga. Då skulle man se ädelgaser och andra lättviktig­a ämnen komma ut i större mängder, säger han.

Varför de radioaktiv­a ämnena först detekterad­es i Visby och sedan i Stockholm, där nivåerna var något högre, vill han inte spekulera i.

– Vi har noterat att Estland och Finland har liknande nivåer som Sverige. Får man mätvärden från flera platser kan man göra bättre beräkninga­r om ursprunget. Vi har fortfarand­e inte gjort några sådana beräkninga­r, säger Jan Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden