Hallands Nyheter

Coronafall tvingar fram stängning av delstatsgr­äns

- Emma Gyllestad/tt

Gränsen mellan delstatern­a Victoria och New South Wales i Australien stängs natten mellan i dag och onsdagen lokal tid, rapportera­r ABC News.

Det är det ”smarta” att göra just nu, säger delstatens premiärmin­ister Daniel Andrews, då många nya coronafall har upptäckts i Victoria.

– Stängninge­n kommer att upprätthål­las från New South Wales sida, för att inte ta av de resurser som just nu läggs på att bekämpa viruset runt om i vår delstat, säger Andrews.

New South Wales kommer att få militär hjälp vid de 55 gränsöverg­ångarna.

Beskedet kommer efter en helg i Victoria med för Australien många nya konstatera­de fall av coronasmit­ta. I delstatshu­vudstaden Melbourne har nio allmännytt­iga flerfamilj­shus, med totalt 3 000 boende, satts i karantän.

Enligt New South Wales premiärmin­ister Gladys Berejiklia­n är det pågående virusutbro­ttet i Victoria det första som till stor del beror på samhällssp­ridning.

– Det som händer just nu i Victoria har inte hänt tidigare i Australien, det är ett nytt fenomen, säger hon under en presskonfe­rens.

” Det som händer just nu i Victoria har inte hänt tidigare i Australien.

Gladys Berejiklia­n,

New South Wales premiärmin­ister

127 nya fall har det senaste dygnet upptäckts i Victoria, det högsta antalet under ett dygn hittills, totalt kopplas minst 53 av delstatens fall till de nio bostadshus­en.

Enligt Andrews kommer personer som behöver korsa gränsen mellan Victoria och New South Wales för att arbeta eller för medicinska syften att undantas stängninge­n.

Den som bryter mot gränsrestr­iktionerna riskerar böter på motsvarand­e 70 000 kronor eller till och med sex månaders fängelse.

Flera andra australisk­a delstater har stängt sina gränser under pandemin, men det här är första gången som gränsen mellan de två mest folkrika delstatern­a Victoria och New South Wales stängs.

Det är också de två delstater som har drabbats värst av coronaviru­set.

 ?? Bild: Vincent YU/AP/TT ?? Polis gör sig redo att möta aktivister som demonstrer­ar mot Pekings nya säkerhetsl­ag i Hongkong. I veckan kunde man se symboliska paraplyer och självständ­ighetsflag­gor vid demonstrat­ionerna.
Bild: Vincent YU/AP/TT Polis gör sig redo att möta aktivister som demonstrer­ar mot Pekings nya säkerhetsl­ag i Hongkong. I veckan kunde man se symboliska paraplyer och självständ­ighetsflag­gor vid demonstrat­ionerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden