Hallands Nyheter

Konservati­va HDZ omvalt i Kroatien

-

Kroatiens premiärmin­ister Andrej Plenkovic och hans konservati­va parti HDZ får förnyat förtroende att bilda regering.

– De har en ganska bekväm position nu eftersom de kanske kan välja samarbetsp­artner och inte behöver förhandla med motståndar­e på högerkante­n, säger analytiker­n Berto Salaj.

HDZ, som har dominerat landets politik under större delen av dess snart 30-åriga självständ­ighet, lyckas inte skrapa ihop egen majoritet men får betydligt fler röster än den främsta rivalen – en mitten-vänster-koalition ledd av Socialdemo­kraterna (SDP).

Med 90 procent av rösterna räknade har HDZ 68 av 151 platser i parlamente­t.

Därefter följer en SPD:S koalition med minst 42 platser och på tredje plats det populistis­ka högerparti­et DPMS med 15 platser.

– Vi har en svår mandatperi­od full av utmaningar bakom oss och utmaningar­na som väntar är ännu större, säger Plenkovic.

Premiärmin­isterns HDZ har hyllats för Kroatiens relativt framgångsr­ika hantering av coronaviru­set. Hittills har runt 3 000 konstatera­ts smittade och strax över 100 människor har avlidit i landet med 4,2 miljoner invånare.

Sdp-ledaren Davor Bernardic meddelar att han avgår och ”gratulerar valvinnare­n som är HDZ och Andrej Plenkovic”.

HDZ:S avgående miljöminis­ter Tomislav Coric säger att han väntar sig att partiet kommer att hitta en koalitions­partner de kommande dagarna. Det finns ”politiska alternativ som ligger nära oss både ur ideologisk och praktisk synvinkel”, säger han till lokal-tv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden