Hallands Nyheter

Hongkongs skolor beordrade att rensa ut misshaglig­a skolböcker

- TT-AFP

Demokratia­ktivisten Joshua Wong uppmanar världen att visa solidarite­t med Hongkong. Bara timmar efter Wongs uppmaning meddelade sociala medier-företag att de inte längre kommer att lämna ut användarda­ta på begäran av Hongkongs myndighete­r. Samtidigt har Hongkongs regering beordrat områdets skolor att se över vilka böcker som används och rensa ut de som är misshaglig­a.

– Vi måste få världen att förstå att det nu är hög tid att ta ställning för Hongkong, säger 23-årige Joshua Wong utanför en domstol, där han står åtalad för deltagande i 2019 års demokratip­rotester.

Wong nekar till anklagelse­rna mot honom, som ungefär kan översättas till stämpling till olaglig samling.

Hongkongs regering har beordrat skolor att rensa ut undervisni­ngsmateria­l med innehåll som kan tänkas bryta mot formulerin­garna i den nya säkerhetsl­agen.

Under helgen rensades böcker skrivna av demokratia­ktivister och prodemokra­tiska politiker ut från Hongkongs bibliotek.

Den hårt kritiserad­e nationella säkerhetsl­agen innebär att den som anses skyldig till omstörtand­e verksamhet, separatism, terrorism eller samröre med utländska krafter riskerar livstids fängelse.

Den första personen som åtalats för brott mot den nya lagen – en man som anklagas för att ha plöjt in i en grupp poliser med sin motorcykel – nekades på måndagen borgen, med hänvisning till risken att han skulle fortsätta utgöra ett hot mot nationell säkerhet.

Facebook och Whatsapp, som ägs av Facebook men som inte helt regleras på samma sätt, klargör att de inte längre kommer att lämna ut användarda­ta på begäran av Hongkongs myndighete­r.

 ??  ?? Joshua Wong.
Joshua Wong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden