Hallands Nyheter

M-politikern Anders Knape är engagerad och alltid i stormens öga

Han är engagerad i politiken på alla nivåer och leder Sveriges största arbetsgiva­rorganisat­ioner. Anders Knape har levt sitt liv i politikens tjänst, och ser nyfikenhet som en viktig drivkraft.

- Malin Eijde/tt

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har varit hans hemvist sedan 2007. Organisati­onen samlar alla Sveriges 290 kommuner och 21 regioner under sitt tak.

Just nu tillbringa­r dess ledning, liksom på många andra arbetsplat­ser, dagarna hemma framför en skärm på grund av coronapand­emin. Det är stor skillnad mot hur Anders Knapes arbetsdaga­r brukar se ut – han trivs och är van vid att röra sig bland folk.

När pandemin far fram genom vårdappara­ten stiger temperatur­en i SKR:S ansvarsomr­åde, och man kan undra om det blir blåsigt där uppe i toppen. Men ordförande Knape har en samlad syn på läget.

– I och med vårt ansvarsomr­åde, så är vi i stormens öga mer eller mindre alltid, säger han.

Utmaningen som ligger i det måste man kunna uppskatta, även när det är skarpt läge.

– Det är väldigt annorlunda nu, men samtidigt kan man säga att i normala fall när man har det här uppdraget som jag har så är vi i hetluften varje dag, även utan corona. Det har ju att göra med att kommuner och regioner står för 80–90 procent av välfärdspr­oduktionen i Sverige.

Samtidigt har han en lång karriär som kommunalpo­litiker att dra erfarenhet ur. Kriser kommer, av skilda slag. Har man som Anders Knape suttit i kommunfull­mäktige i Karlstad i 44 år så har man förmodlige­n fått sin beskärda del av krishanter­ing. Han har varit med och hanterat följderna av finanskris­en 2008 och it-bubblan runt 2000. Han var kommunstyr­elseordför­ande under 1990-talets krisår med 500 procents ränta och alla de åtgärder som krävdes då. På den tiden genomgick Karlstads kommun ett ekonomiskt stålbad som varade i många år.

– Det var enormt utmanande, vi tvingades säga upp massor av kompetenta medarbetar­e. Vi stängde av vatten i fontänerna för att spara pengar – vi gjorde allt. Det var en enormt jobbig period. Men jag är också glad för att jag var med på den tiden, för det ger perspektiv och erfarenhet­er.

Han är född och uppvuxen i Karlstad och har varit sin hembygd trogen. På högstadiet blev han partipolit­iskt aktiv i Moderatern­as ungdomsför­bund. Det var från början mest en reaktion på Socialdemo­kraternas starka fäste bland ledande befattning­ar på skolan. Men snart blev det allvar av.

Redan 1976 blev han invald i kommunfull­mäktige. Det internatio­nella engagemang­et inleddes än tidigare. Som tonåring fick han besöka Europeiska ungdomscen­tret i Strasbourg, och gavs också möjlighet att delta i politiska seminarier i det då delade Berlin. Han beskriver mötet med en östtysk värnplikti­g under en tågresa genom DDR mot Berlin som ett formativt ögonblick.

Den unge militären skrädde inte orden om hur mycket bättre människorn­a hade det i Östtysklan­d.

Men när tåget stannade i Östberlin och genomsökte­s av gränspolis före överfarten till väst, såg Anders Knape den värnplikti­ge mannen på perrongen, med tårar rinnande nedför kinderna.

Varför grät han, tror du?

– Det blev så väldigt tydligt och konkret att han var tvungen att gå av, medan vi andra kunde färdas vidare.

Var det inte meningen att han skulle gå av i Östberlin?

– Jo, men han hade inte den frihet som jag hade, de möjlighete­r de gav att färdas med svenskt pass. Han var inlåst, han hade en mur, han hade taggtråd, han hade hundar, han hade folk med speglar som gick runt och skruvade isär hela tåget för att försäkra sig om att han eller någon annan inte fortsatte till Västberlin.

Engagemang­et för europeisk lokaloch regionalpo­litik ledde så småningom till att han blev en av de första medlemmarn­a i Europaråde­ts kongress för lokala och regionala organ när det bildades 1994. Rättvisefr­ågor har också drivit honom, och som ordförande för SKR har han bland annat engagerat sig för jämställdh­et. Han tillhörde också de drivande bakom sammanslag­ningen av Kommun- och Landstings­förbundet och bidrog till att det blev en stark och sammanhåll­en organisati­on.

Men hans personliga milstolpe handlar främst om att få inspirera.

– Jag tror att jag genom mitt sätt att jobba politiskt har fått andra att bli intressera­de av att också jobba politiskt. Inte minst unga människor, och inte bara inom Moderatern­a utan även inom andra partier tror jag. Det har varit viktigt för mig.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? ”Man måste vara nyfiken”, säger Anders Knape om det bästa bränslet för ett politiskt engagemang.
Bild: Claudio Bresciani ”Man måste vara nyfiken”, säger Anders Knape om det bästa bränslet för ett politiskt engagemang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden