Hallands Nyheter

Detta bör du fixa med din ekonomi innan du blir 35

Hur sparar man ihop till en insats, hur kommer du igång med aktier och fonder och när är det egentligen dags att börja pensionssp­ara? Tidningen bad två experter dela med sig av sina viktigaste tips till dig som vill styra upp din ekonomi lagom till 35-års

-

Att slippa oroa sig för att kunna betala räkningarn­a, ha möjlighete­n att åka på en längre resa och finansiell trygghet nog att kunna bjuda ut kompisarna på en trevlig restaurang är bara några av fördelarna som Ingela Gabrielsso­n, privatekon­om på Nordea, framhåller med att få koll på sin ekonomi.

– Helt plötsligt kan man ha råd med någonting som man inte har råd med i vanliga fall. Då kan man unna både sig själv och andra lite guldkant, säger hon.

Är allt då kört om man inte har köpt sig en bostad och börjat pensionssp­ara när man börjar närma sig 35?

Nej, det tycker i alla fall inte Ingela Gabrielsso­n. Men däremot kan man enligt henne hamna lite efter i de planer man har för livet om man inte har koll på sin ekonomi.

– Då kan det vara svårt att komma vidare, säger hon.

Sätta mål för sin ekonomi – och bestämma när de målen ska vara avklarade är två viktiga ledord när det gäller att få ordning på slantarna.

– Sedan ska man också belöna sig efter att man har tagit itu med något, säger hon.

Så vad behöver man egentligen göra innan man fyller 35?

Även om det stora huset vid havet eller den perfekta lägenheten inte är i hamn så är det viktigt att ha ordnat en egen bostad enligt Ingela Gabrielsso­n.

Att ha lyckats köpa sin första bostad före 35 års ålder är absolut inget måste, även om det finns fördelar med det. Har man inte möjlighete­n att investera i en bostad före 35 tycker hon dock att det är ett mer långsiktig­t mål man kan ha.

Även om det kanske lockar att bo i det trendiga centrala området får man inte stirra sig blind på adressen. Har man inte ekonomin för att köpa i ett dyrare område så kan det helt enkelt vara läge att vidga sina vyer från de lite trendigare områdena till något som kanske har potential att bli attraktivt i framtiden.

– Sådant svänger snabbt, och det området kanske är stekhett imorgon, säger Ingela Gabrielsso­n.

När man landat sitt första jobb där man får in lite mer pengar kanske det känns mer lockande att spendera än att spara. Men att bygga upp en buffert är dock en viktig sak att komma i gång med så fort som möjligt.

Ingela Gabrielsso­n rekommende­rar ett regelbunde­t månadsspar­ande, gärna ett där det dras en summa automatisk­t varje månad.

– När man börjar spara behöver det inte vara några stora summor utan det viktiga är att man gör det, säger hon.

Hur mycket man kan spara varierar självklart från person till person,

Om du vill testa att spara på börsen föreslårjo­hanna Kull billiga indexfonde­r, med avgift på max 0,4 procent

men hon rekommende­rar att försöka sätta av tio procent av sin inkomst till sparandet varje månad.

– Kan man inte spara tio procent, ta då fem procent i stället bara för att komma igång, säger Ingela Gabrielsso­n.

– Man ser ganska snabbt ett resultat och då blir det roligt att försöka

 ?? Arkivbild: Tomas Oneborg ?? Att köpa bostad innan du fyllt 35 är inget måste, men har sina fördelar. Har du inte råd att köpa i ett dyrare område kan det vara läge att titta på något som har potential att bli attraktivt i framtiden.
Arkivbild: Tomas Oneborg Att köpa bostad innan du fyllt 35 är inget måste, men har sina fördelar. Har du inte råd att köpa i ett dyrare område kan det vara läge att titta på något som har potential att bli attraktivt i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden