Hallands Nyheter

Enkla knep kan höja värdet på din bostad

- Sally Eriksson sally.eriksson@gp.se

Måste man renovera lägenheten och fungerar det verkligen med enorma fruktfat? Frågorna inför en lägenhetsf­örsäljning kan vara många. Här delar experterna med sig av de bästa tipsen för att höja värdet på din lägenhet.

Om man funderar på att sälja sin bostad är det mycket som ska fixas. För att få ut så mycket som möjligt av sin lägenhets- eller villaförsä­ljning kan det vara värt att satsa lite extra på stylingen av den.

Ljust och fräscht, färgglatt eller retro. Trenderna inom heminredni­ng har varit många – och att veta hur man ska ha det i lägenheten när fotografen kommer för att dokumenter­a den är inte alltid lätt.

Susanne Van Hollebeke är kreativ chef på Göteborgsf­öretaget Moodhouse som jobbar med att fixa i ordning lägenheter inför försäljnin­g, så kallad homestylin­g. Hennes viktigaste tips är ett råd som många säkert känner igen, men som kan vara viktigt att understryk­a ändå.

– Det viktigaste är absolut att rensa ut och gallra bland privata saker och de saker som inte ser bra ut.

Däremot får man inte rensa allt för mycket – risken är i stället att man landar i en lägenhet som känns tom och opersonlig. Det handlar helt enkelt om att hitta balansen mellan personligt och privat.

För några år sedan kunde man se väldigt mycket vitt i bostadsann­onserna. Men tiden med helvita bländande hem är nu förbi, enligt Susanne Van Hollebeke. Även om de vita tonerna är bra och neutrala behöver inte varenda detalj lägenheten vara just vit.

– Det fungerar bra med andra lugna färger, så som gråbeigt, och andra pastellton­er, säger hon.

Var man bor i staden påverkar också hur man bör dekorera sin bostad. Ska man sälja en lägenhet i Bagaregård­en eller Majorna så är det mer retro som gäller och som attraherar köparna i de områdena. Har man i stället en bostad i stadskärna­n – då är det mer moderna stilar som man bör ta till.

– Den enda trenden jag ser är helt borta är lägenheter med massor av loppisfynd, det är det inte så många som jobbar med längre, säger Susanne Van Hollebeke.

Att styla sin bostad inför försäljnin­g på rätt sätt kan göra stor skillnad för priset enligt Daniel Landgren, mäklare på Svensk fastighets­förmedling i Göteborg centrum. Beroende på vilket skick lägenheten är i innan försäljnin­g och hur modern den inredning man redan har är.

Exempelvis nämner han en bostad där budet på lägenheten ökade med ungefär 800 000 kronor efter att två väggar målats om och nya möbler med en lite yngre känsla ställts in.

– Det är inte alltid så, absolut, men det kan göra stor skillnad.

Daniel Landgren betonar att man bör vara beredd på att lägga ner tid på sitt hem inför försäljnin­gen.

– Jag tycker inte att det finns någon snabb lösning, utan det gäller helt enkelt att vara ute i god tid, säger han.

Vad god tid är varierar självklart från bostad till bostad. Men om man har en lägenhet som är i någorlunda gott skick bör man ändå räkna med att avsätta kvällarna och helgen under en veckas tid för att få ordning på lägenheten innan fotografer­ing och visning.

Enligt Daniel Landgren är det ofta mer prisvärt att just måla om och investera i nya möbler i stället för att lägga pengarna på att köpa nya vitvaror och renovera köket och badrummet.

– De flesta är mer intressera­de av känslan i bostaden än om diskmaskin­en byttes ut för tre veckor sedan, säger han.

Vad ska man skippa då? Här är de stylingkne­p Susanne Van Hollebeke tycker att man borde undvika inför försäljnin­gen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden