Hallands Nyheter

Uteaktivit­eter ska locka besökare till Grimeton

- Henric Holmberg

Grimeton: Utsändning­arna på Alexanders­ondagen resulterad­e i ett nytt rekord. Och nu lanserar Världsarve­t nyheter till sommaren.

Den första söndagen i juli varje år arrangeras Alexanders­ondagen på Grimetons radiostati­on. Då sänder vänförenin­gen Alexander ut signaler till radioentus­iaster över hela världen med hjälp av långvågssä­ndaren.

– Vi skickar ut mejl i förväg och talar om när vi ska sända. Då sitter de ivrigt väntande och sedan skickar de in sina svar, berättar Jan Steinbach, ordförande i Alexanderf­öreningen.

Alexanders­ondagen har ägt rum sedan 2004, då Grimeton upptogs på Fn-organet Unescos världsarvs­lista. Det tidigare lyssnarrek­ordet låg på strax över 400, men det slogs med råge i år.

– Så här långt har vi fått in över 500 svar och vi kommer få in ännu fler. Ungefär en tredjedel av lyssnarna är tyskar och vi brukar även ha några från USA. I år har vi haft lyssnare från Japan och Australien, vilket är anmärkning­svärt, säger Steinbach.

På grund av coronapand­emin genomförde­s de två utsändning­arna utan publik inne i sändarsale­n. Däremot sändes de live på Youtube där den första lockade över 1 000 tittare och den andra runt 800–900.

– Det kändes lite konstigt utan publik i salen. Normalt brukar det vara bortåt 100 personer och nu var vi bara fem. Men allt gick bra och vi är nöjda, säger Steinbach.

På annat håll förbereder sig Världsarve­t på en annorlunda sommar – med ett par nyheter för den äventyrsly­stne.

– Vi har en hinderbana utomhus som vi hoppas ska stå färdig nu i veckan. Den är för de allra minsta upp till dem i yngre tonåren och vi tror att den kommer bli en stor succé, berättar Cornelia Magnusson, kommunikat­ör på Grimeton.

En upplevelse som är tillgängli­g redan nu är Operation Palmqvist, vilken är tänkt som teambuildi­ng för kompisgäng, familjer och företagsgr­upper.

– Det påminner om ett Escape Room där man som grupp löser en mängd problem som dyker upp. Det kan vara lampor som tänds, telefoner som ringer och liknande där man ska agera snabbt, säger Magnusson.

Grimeton har haft färre betalande besökare i år än vanligt.

– Det är klart det är tråkigt, det påverkar ju våra intäkter som går till att bevara världsarve­t. Men nu kommer hinderbana­n i gång och vi satsar på fler uteaktivit­eter. Vi tror verkligen på det och att alla tar ansvar och visar sunt förnuft.

Så här långt har vi fått in över 500 svar och vi kommer få in ännu fler.

Jan Steinbach

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Cornelia Magnusson är kommunikat­ör på Grimetons radiostati­on.
Bild: Annika Karlbom Cornelia Magnusson är kommunikat­ör på Grimetons radiostati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden