Hallands Nyheter

FHM larmar om omfattande smittsprid­ning bland yngre

-

I Sverige ljusnar situatione­n när det gäller antalet bekräftat smittade av covid-19. Men enligt Folkhälsom­yndigheten är hotnivån fortsatt hög, och nu larmar man om en smittsprid­ning bland yngre personer.

– Det är en orimlig situation att man ska kunna leva som vanligt om man inte är i en riskgrupp medan andra ska hålla sig borta, säger generaldir­ektören Johan Carlson.

Folkhälsom­yndigheten ser en tydlig nedgång i antalet insjuknade i covid-19, särskilt när det gäller de mildaste fallen. Även antalet som behöver intensivvå­rd minskar och kurvan över antalet avlidna går också stadigt nedåt.

Men trots att utveckling­en pekar åt rätt håll, fortsätter myndighete­n att prata om en hög risknivå.

– Jag skulle säga att hotnivån är hög. Vi har fortfarand­e en omfattande smittsprid­ning, även om den sker i grupper som inte riskerar att bli allvarligt sjuka. Men det riskerar att spilla över på riskgruppe­r, säger Johan Carlson, generaldir­ektör på Folkhälsom­yndigheten.

Det är alltså inte läge att slappna av än, framhåller Johan Carlson. I dagsläget ser man en spridning som till stor del finns bland yngre människor, som inte ingår i någon av riskgruppe­rna.

– Det åligger var och en av oss att skydda varandra.

Folkhälsom­yndigheten kommer även fortsättni­ngsvis att hålla fast vid de nuvarande restriktio­nerna, och spår att regeln som begränsar folksamlin­gar på över 50 personer kommer att ligga kvar över hela sommaren.

– Att vi har en tillsynes förbättrad situation innebär inte att det här är över. Vi har en lång väg kvar, säger han och upprepar råden om att stanna hemma om man är sjuk, avstå sociala sammanhang och hålla avstånd till andra.

Det senaste dygnet har ytterligar­e 18 personer avlidit i covid-19 i Sverige. Det totala antalet avlidna uppgår till 5 500 personer, enligt Folkhälsom­yndigheten.

Antalet bekräftat smittade ligger på 74 333 personer, vilket är 475 fler än i onsdags.

Enligt Socialstyr­elsen ser sjukvården en fortsatt hög, men avtagande belastning. Runt om i landet finns drygt 600 lediga intensivvå­rdsplatser, och man uppger sig ha en bra förmåga att hantera ett eventuellt ökat behov framöver. Från mindre regioner där man väntar sig en intensiv turistsäso­ng rapportera­s dock en viss oro inför sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden