Hallands Nyheter

Ghassan Ghaziri är tillbaka från Libanon

- William Hernvall william.hernvall@hn.se

Falkenberg: Resan för att hälsa på släkt i Libanon blev mer utdragen än vad Ghassan Ghaziri och hans familj hade tänkt sig. Coronaviru­set satte i fyra månader stopp för hemresan.

Falkenberg: Den 6 mars åkte Ghassan Ghaziri till Libanon för att hälsa på släkten. Tanken var att stanna en vecka, men Ghassan och hans familj sattes i karantän och blev kvar nästan fyra månader längre än de planerat.

Innan Ghassan Ghaziri och hans familj åkte till Libanon i början av mars satte de sig ner och diskuterad­e om de verkligen skulle åka eller inte, med tanke på det då nya coronaviru­set.

– Det var ju precis när det började bli mer allvarligt. Så vi ringde till flygbolage­t och ställde frågor och så där. Men eftersom flygplanen fortfarand­e gick så kom vi fram till att vi ändå skulle åka.

Men samma kväll som familjen skulle åka hem stängde flygplatse­n och i stället för att åka tillbaka till Sverige sattes de i karantän i Ghassans frus mammas lägenhet.

Beskedet familjen fick var att de skulle få åka hem inom två veckor.

– Sedan efter två veckor sade de samma sak igen och så fortsatte det. ”Inom två veckor” fick vi höra hela tiden. Till slut började vi undra om vi någonsin skulle komma hem.

Sett till smitto- och dödsfall har Libanon klarat coronakris­en förhålland­evis väl, med 36 döda och strax under 2 000 bekräftat smittade.

– Det var väldigt hårda restriktio­ner från början. Man fick inte gå ut förutom vissa tider på dygnet och allt, förutom matbutiker och apotek, var stängt.

Ghassan Ghaziri, som bland annat driver gatukök och restaurang i Ullared, insåg snabbt att det skulle dröja innan de fick åka hem igen, och började jobba heltid ifrån lägenheten i Beirut.

– Jag har tur som har så bra personal på plats, så det har inte varit några problem. Men man har ju varit lite nervös och undrat hur länge det ska vara så här, säger han.

Strax före midsommar familjen beskedet att flygplatse­rna snart skulle öppna igen.

Den 3 juli fick de äntligen flyga hem.

– Det var väldigt speciell stämning på flygplatse­n.

Bara några få avgångar öppna och alla hade munskydd på sig både på flygplatse­n och på planet.

Efter fyra månader i karantän var det en omställnin­g att komma tillbaka till Sverige, som nästan verkade oförändrat av krisen.

– På Gekås till exempel var det var ju bara att gå in och allt verkade vara precis som vanligt, säger han.

Vad var det första ni gjorde när ni kom hem?

– Träffade familjen som vi har här, min mamma och pappa. Och så tog en lugn helg. Man fick sig en tankeställ­are av allt det här, hur snabbt det kan vända i livet.

 ??  ??
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? ”En positiv sak är att Elias blivit bättre på arabiska”, säger Ghassan Ghaziri.
Bild: Dick Gillberg ”En positiv sak är att Elias blivit bättre på arabiska”, säger Ghassan Ghaziri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden