Hallands Nyheter

Regionens personal har arbetat med otillåtna visir

Halland: Under hela pandemin har vårdperson­al jobbat med skyddsvisi­r som inte är godkända. Nu har regionen fått återkalla alla och har köpt in nya till en kostnad av över en miljon kronor.

- Johannes Widergren johannes.widergren@hn.se

Halland: I dagarna får alla över 70 år i Region Halland brev från smittskydd­släkaren. Fyra månader in i pandemin uppmuntras de att tvätta händerna. ”Meningslös informatio­n”, tycker en som har fått utskicket.

Frasen ”vi lever just nu i en annorlunda tid” har upprepats många gånger de senaste månaderna och inleder även det brev som Region Halland skickar ut till sjuttioplu­ssare.

Där kan man läsa om vikten av att fortsätta att följa restriktio­nerna för att hålla nere smittsprid­ningen.

Det finns också tips på utomhusakt­iviteter, som fika och promenader.

– Brevet riktar sig till målgruppen 70 plus, som är en riskgrupp under pandemin. Det är tänkt som en sommarhäls­ning och fokus ligger på det man faktiskt kan göra i sommar, säger Charlotte Nilsson-bibin, kommunikat­ionschef på Region Halland.

En som reagerat på utskicket är hallänning­en Ulla Sandblom.

– Det är meningslös informatio­n. Att vi ska hålla avstånd och tvätta händerna har vi matats med till leda nu. Och det där med att det finns många fina badstrände­r tyckte jag var töntigt, det vet väl varenda hallänning att det gör, säger hon.

Breven har gått ut till sammanlagt 53 355 invånare och den totala kostnaden för att trycka och skicka dem uppgår enligt kommunikat­ionschefen Charlotte Nilsson-bibin till 255 000 kronor. Mycket av Region Hallands kommunikat­ion sker digitalt, men det finns en anledning till att man valde att skicka ut just det här i tryckt form.

– Vi har valt att skicka ut det så eftersom att alla inte är digitala. Vi tycker det är viktigt att nå alla vilket vi inte gör om vi bara är digitala, säger Charlotte Nilsson-bibin.

Är det rimligt att lägga en kvarts miljon på detta?

– Det som har kostat är porto och utskick. Övriga kostnader har inte varit särskilt höga. Bedömninge­n har varit att det är viktigt att kunna säkerställ­a att alla nås av informatio­nen, säger Charlotte Nilsson-bibin.

Brevet är underteckn­at av smittskydd­släkaren Maria Löfgren. Hon berättar att syftet är att uppmuntra isolerade äldre att ta sig ut trots coronapand­emin.

– Vi har fått signaler om att många äldre sitter ensamma och är rädda för att gå ut på grund av smittan. Det är jättevikti­gt för den allmänna hälsan att komma ut och röra på sig och det kan man göra om man följer restriktio­nerna säger hon.

Är det inte lite sent att skicka ut det här nu?

– Man kan säkert tänka sig att vi skulle ha skickat hälsningar oftare men vi kände att vi definitivt ville skicka en nu eftersom sommaren och semester inneburit stora förändring­ar för många, säger Maria Löfgren.

 ??  ?? i brevet som region Halland har skickat uppmanas sjuttioplu­ssare att tvätta händerna och att hålla avstånd.
i brevet som region Halland har skickat uppmanas sjuttioplu­ssare att tvätta händerna och att hålla avstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden