Hallands Nyheter

Mordbränna­re Jo-anmäler tingsrätte­n

- Robert Lundberg robert.lundberg@hn.se

Varberg: 17-åringen dömdes till slut till åtta månaders vård efter fjolårets anlagda bränder. Nästan lika länge satt han frihetsber­övad. Nu anmäler mannens advokat tingsrätte­n till Justitieom­budsmannen.

Det är Abraham Zeito, som företrädde den yngre av de två männen, som den 23 maj gjort en anmälan mot Varbergs tingsrätt. I den skriver han:

”Vi vill att JO prövar om det är förenligt med gällande rätt att låta en person under 18 år att sitta häktad under så lång tid utan en enda omhäktning­sförhandli­ng”.

Bakgrunden är att mannen, som var 17 år vid tidpunkten då han greps, omhäktades gång på gång utan någon förhandlin­g. Det menar Abraham Zeito är unikt.

– Jag har aldrig under min tid som advokat hört om något liknande. Inte heller några av mina kollegor som jag pratat med har varit med om det, säger han.

Lagen säger att åtal ska vara väckt 14 dagar efter att en person häktats. Om åklagaren eller försvaret behöver längre tid så ska åtalsförlä­ngning begäras. Det gjorde åklagaren upprepade gånger. Den unge mannen bestred aldrig åtalsförlä­ngningarna.

– Min klient var rädd för att han skulle flyttas till sluten ungdomsvår­d om tingsrätte­n beslutade om att upphäva häktningen. Där hade han suttit tillsamman­s med dömda ungdomsbro­ttslingar, något han inte visste hur han skulle klara av, säger Abraham Zeito.

Vidare säger han att han som advokat är bunden av sin klients önskemål, men att det är exceptione­llt att tingsrätte­n ändå valt att inte ha någon förhandlin­g i ärendet.

– Tingsrätte­n själv borde ha ett intresse av att höra parterna under en sådan här lång utredning. Det är tingsrätte­ns möjlighet att få en bild av hur utredninge­n fortskride­r. I stället har de bara stämplat sitt godkännand­e till varje åtalsförlä­ngning.

Mats Sjösten är domare vid Varbergs

tingsrätt och höll i förhandlin­garna mot de båda männen. På frågan om han har haft ett fall där en så ung person suttit häktad så länge utan omförhandl­ing säger han att han inte kan komma ihåg alla fall han har haft men att varje fall är unikt.

– Bara för att det inte skett någon förhandlin­g betyder inte det att tingsrätte­n inte gjort någon kontroll över om det finns skäl att hålla personen fortsatt häktad.

” Tingsrätte­n själv borde ha ett intresse av att höra parterna under en sådan här lång utredning.

Abraham Zeito 17-åringens advokat

Han säger också att i de fall där den åtalade inte bestrider åtalsförlä­ngning, är det förutom den granskning rätten gör om skälen för häktning uppfylls, åklagarens yrkande de tar ställning till.

Enligt lagen står det att personer under 18 år bara i undantagsf­all ska vara häktade och ha restriktio­ner. Det står också att det är viktigt att häktningst­iden för unga hålls så kort som möjligt och att den unga personen i så stor utsträckni­ng som möjligt tillåts träffa sin familj och ha dagligt umgänge med andra människor. Något som inte följts i detta fallet.

Cecilia Melander är byråchef vid JO, hon säger att hon inte kan uttala sig om det aktuella fallet då det är ett pågående ärende men att hon inte känner till något liknande fall.

– Min magkänsla är att vi inte har uttalat oss om något liknande fall tidigare, vilket gör att det kan bli ett intressant fall för oss att pröva, säger hon.

Den unga mannen dömdes först av tingsrätte­n, både för branden på ICA Hajen och för de fyra fall av bilbränder han stod åtalad för, till två års sluten ungdomsvår­d.

Hovrätten friade senare mannen för bilbränder­na och dömde honom till åtta månaders ungdomsvår­d för branden på Hajen. Ett straff han inte behövde sitta av med anledning av att han redan varit frihetsber­övad under så lång tid.

För tiden mannen suttit häktad har han sedan tidigare begärt ersättning om 210 000 kronor av Justitieka­nslern.

Ett ärende som inte heller det är avgjort ännu.

 ?? Bild: Dick Gillberg/arkiv ?? Det var i juni 2019 som två män anlade en brand inne på ICA Hajen i Varberg. Ett brott de senare dömdes för av både tingsrätte­n och hovrätten. Dock friades de båda för de fyra fall av bilbränder på Håsten de också stod åtalade för.
Bild: Dick Gillberg/arkiv Det var i juni 2019 som två män anlade en brand inne på ICA Hajen i Varberg. Ett brott de senare dömdes för av både tingsrätte­n och hovrätten. Dock friades de båda för de fyra fall av bilbränder på Håsten de också stod åtalade för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden