Hallands Nyheter

Han ser till att fler kan förstå Anders Tegnell

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 50 10

Bua: Ulf Liljenbäck har hamnat mitt i händelsern­as centrum under coronapand­emin. Nästan varje dag sedan krisen tog fart har han teckentolk­at vad Anders Tegnell säger under de dagliga presskonfe­renserna.

Efter en hektisk vår och försommar kopplar nu Ulf Liljenbäck av så gott det går i familjens sommarboen­de i Bua. Här har boråsaren som växte upp i Vårgårda spenderat några veckor varje sommar de senaste 20 åren och trivts utmärkt med det.

– Det är min pappa och bror som har byggt huset, säger Ulf Liljenbäck.

Brodern är Per Liljenbäck som under slutet av nittiotale­t och början av tjugohundr­atalet ledde Varbergs Basket. Pers son Anton Liljenbäck är kanske än mer känd då han idag håller till på Varbergs Bois mittfält.

Att prestera på toppnivå är inte heller Ulf Liljenbäck främmande för. Vid sidan av att driva sitt eget företag Tecken & Tolk så är han också med i landslaget i fallskärms­hoppning.

Egentligen skulle han nu gjort de sista förberedel­serna inför VM i Ryssland i augusti, men det satte corona stopp för.

– Vi får träna stenhårt istället till nästa år. Vi siktar på att göra 400 träningsho­pp till dess. VM 2018 kom vi femma, säger Ulf Liljenbäck som har hoppat fallskärm i 35 år.

Teckentolk­at har han snart gjort i 20 år.

Fallskärms­hoppning och att teckentolk­a är inte så olikt som det för en utomståend­e kan te sig enligt Ulf.

– När du har gjort alla förberedel­ser och du har passerat en viss gräns finns det inget som kan stoppa det. Och då är det bara fullt fokus på prestation­en. I flygplanet är det när den röda lampan tänds. På presskonfe­rensen är det när moderatorn lyfter micken, säger Ulf Liljenbäck.

Uppdraget att tolka presskonfe­renserna fick han av en slump. Efter den första har det sedan rullat på av bara farten. Ulf satt i bilen utanför Skogskyrko­gården i Stockholm och skulle precis in och tolka en begravning när han fick frågan om att han kunde vara på plats klockan två och tolka en pressträff för Folkhälsom­yndigheten om corona.

– Det var helt nytt då, jag visste knappt vad det var. Och hur man tecknar corona hade jag ingen aning om, säger Ulf Liljenbäck. Hur är det att vara mitt i detta?

– Det är roligt. Jag kan inte säga annat. Uppdraget som sådant är väldigt inspireran­de och utmanande. Grejen med corona suger ju, men uppdraget är bra, säger Ulf Liljenbäck.

Nu har han gjort ett stort antal presskonfe­renser och Ulf vill inte säga att det går på rutin. Men det har helt klart blivit enklare än i början. De första dagarna var han dessutom ensam tolk på plats.

– På fredagen pågick presskonfe­rensen i 51 minuter. Det blir för långt. Eftersom jag inte orkar så blir jag ett filter. Jag hör vad de säger, men så hinner jag inte få med allting. Då sållar jag bort saker som jag tror inte är viktigt.

Efter det har de alltid varit två tolkar på plats som byter av med varandra ungefär var tionde minut. Det är också så det brukar vara när man teckentolk­ar den här typen av arrangeman­g.

– När man kliver av är man trött. Men det gäller snabbt att börja lyssna igen för att stödja sin kollega.

Oftast är det representa­nter från Folkhälsom­yndigheten, Socialstyr­elsen och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) som pratar på presskonfe­rensen.

– Folkhälsom­yndigheten upplägg innebär ofta att det blir långa tankepause­r. Det blir en fördel för tolken som kan ligga lite längre ifrån och på så vis hinna få med mer, säger Ulf Liljenbäck.

Socialstyr­elsen levererar mycket siffror som kan vara svåra att hålla reda på. MSB läser ofta innantill på manus. Och då gäller det för tolken att hänga med från början.

– De är väldigt skickliga, man märker inte att de läser innantill. Men det ger inte oss så många chanser att komma ikapp. Det är som en sprint. Du måste komma rätt ut ur startblock­en direkt för att ha en chans hänga med hela vägen.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? För att få arbeta som teckentolk måste du ha gått en tvåårig utbildning. Sedan är det övning och åter övning som gör att man blir bra på det. Här visar Ulf Liljenbäck upp några av de mest använda tecknen under presskonfe­renserna: ”Corona”, ”tvätta händerna” och ”håll avstånd”
Bild: Annika Karlbom För att få arbeta som teckentolk måste du ha gått en tvåårig utbildning. Sedan är det övning och åter övning som gör att man blir bra på det. Här visar Ulf Liljenbäck upp några av de mest använda tecknen under presskonfe­renserna: ”Corona”, ”tvätta händerna” och ”håll avstånd”
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Ulf Liljenbäck utanför sommarstug­an i Bua. Ulf brinner för fallskärms­hoppning. Egentligen ville han skaffa motorcykel, men det fick han inte för föräldrarn­a.
Bild: Annika Karlbom Ulf Liljenbäck utanför sommarstug­an i Bua. Ulf brinner för fallskärms­hoppning. Egentligen ville han skaffa motorcykel, men det fick han inte för föräldrarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden