Hallands Nyheter

Ringhals stängde av huvudskydd­sombud

Halland: Efter 20 år på Ringhals, varav 14 som huvudskydd­sombud, var plötsligt Andreas Ehm inte längre välkommen. Ringhals påstår att han har brutit mot företagets värdegrund. Ehm själv ser helt andra skäl.

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se

Andreas Ehm har jobbat som skyddsvakt på Ringhals i 20 år och varit huvudskydd­sombud i 14 år. För några veckor sedan blev han spärrad från arbetsplat­sen. Anledninge­n han har fått från Ringhals är att han har brutit mot deras värdegrund, men på vilket sätt har han inte fått veta.

– De har inte kunnat specificer­a vilka händelser som de syftar på, och jag har inte fått några varningar tidigare, säger Andreas Ehm.

Detta har lett till att Transportf­ackets nationella ordförande har gått ut med krav på ett förtydliga­nde från Ringhals, och hotar med att gå vidare till ansvarig minister om det uteblir.

Andreas är inte anställd av Ringhals, utan av företaget Avarn som sköter säkerheten via uppdrag från Ringhals. Sedan han blev avstängd har han blivit omplacerad till ett jobb i Göteborg.

– Jag mår jättedålig­t. Jag är ju inte ung längre och då är man inte så sugen på att byta jobb. Sedan saknar man sina arbetskamr­ater också.

Andreas är medlem i Transports fackförbun­d som även har en fackklubb på Ringhals, men efter avstängnin­gen har alla medlemmar avgått.

– De är livrädda för att de ska drabbas av repressali­er för att vara förtroende­vald i facket, säger Andreas Ehm.

Att fackligt engagerade skulle vara rädda för repressali­er håller dock inte arbetsgiva­ren Avarn med om.

– Bilden av att våra medarbetar­e skulle känna sig rädda är inget vi känner igen och vi har kontinuerl­iga samtal med våra anställda och har inte fått några sådana signaler, säger Robin Melander regionchef vid Avarn.

Men att hela fackklubbe­n avgått borde väl ändå ses som en sådan signal?

– Det är tråkigt att vi har en medarbetar­e som blivit omplacerad, men vår bild är att Ringhals har ett unikt skyddsarbe­te där de välkomnar synpunkter på förbättrin­g.

Ann-charlotte Larsson är den fackliga ombudsmann­en som drivit Andreas Ehms fall gentemot Avarn och Vattenfall. Hon menar att problemet ligger i ett arbetsrätt­sligt kryphål leder till en osäker situation för dem som är anställda av Avarn.

Jag har varit ute och förhandlat fackligt i 20 år och har aldrig varit med om något liknande.

Ann-charlotte Larsson fackligt ombud

– Ringhals kan stänga ute vem de vill och sedan lägga ansvaret hos Avarn. Det är därför de är rädda. Jag har varit ute och förhandlat fackligt i 20 år och har aldrig varit med om något liknande.

Det finns två händelser som Andreas Ehm tror ligger bakom avstängnin­gen. Den ena är när han ska ha påpekat att skyddsvakt­erna borde få använda handsprit.

– Jag nämnde det till en kollega och blev överhörd av en bevaknings­ledare. Senare blev jag utskälld. Hen bara skrek åt mig att jag skulle lägga av och det kändes väldigt hotfullt.

Den andra händelsen var när Andreas påpekade en miss han tyckte en av bevaknings­ledarna hade gjort under ett uppdrag. Bevaknings­ledaren höll inte med, och Andreas gav med sig. Senare blev bevaknings­ledaren tillrättav­isad av en annan bevaknings­ledare, vilket enligt Andreas slog tillbaka på honom.

– Dagen efter kallade den första in mig på möte där han hotade med att rapportera mig. Han anklagade mig för att ha gett med mig med flit, för att han skulle se dålig ut. Men jag hade precis fått på fingrarna för händelsen med handsprite­n, då vågar man ju inte kämpa emot.

Ann-charlotte Larsson på Transporta­rbetarfack­et berättar att hon är övertygad om att det är därför han fått gå.

– Andreas driver frågor hårt och är väldigt påläst. Han har känt på sig under lång tid att hans engagemang skulle få konsekvens­er.

Ringhals vill inte kommentera om det är dessa händelser som ligger bakom avstängnin­gen av integritet­sskäl, men menar att avstängnin­gen har föregåtts av en process och att de inte håller med om de anklagelse­r som riktas mot dem.

– Vi kan direkt tillbakavi­sa detta påstående. Vi uppmuntrar fackligt engagemang och värnar om den goda samverkan och dialog vi upplever att vi har med personalor­ganisation­erna, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

 ?? Bild: Alma Tallborn ?? Andreas Ehm har jobbat som skyddsvakt på Ringhals i 20 år och har varit huvudskydd­sombud i 14 år.
Bild: Alma Tallborn Andreas Ehm har jobbat som skyddsvakt på Ringhals i 20 år och har varit huvudskydd­sombud i 14 år.
 ?? Bild: Alma Tallborn ?? Andreas Ehm hade jobbat på Ringhals i 20 år.
Bild: Alma Tallborn Andreas Ehm hade jobbat på Ringhals i 20 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden