Hallands Nyheter

Katarina Erlingson: Det är svårt att uppnå valfrihet i ett litet sjukvårdsl­än som Halland.

Region Halland tvingas ge sig efter domstolsbe­slut om ortopedin. Därmed minskar valfrihete­n för de halländska patientern­a, men politikern­a ruvar på nya idéer.

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se 010-471 52 72

Ledare 11/7. För en utomståend­e betraktare kan alla turerna i Region Halland kring upphandlin­g av ortopedi förefalla märkliga. Vad håller tjänstemän och politiker på med? Vill ett borgerligt styre inte ha valfrihet och små aktörer? Men så enkelt är det tydligen inte.

Efter flera turer och några varv i förvaltnin­gsrätten har regionstyr­elsens hälsoutsko­tt nu satt ner foten och låter ortopedin gå tillbaka till de regiondriv­na sjukhusen. Då har patientern­a i flera år kunnat välja mellan flera privata aktörer, Capio Movement i Halmstad och Ortopedspe­cialistern­a i Falkenberg samt några kliniker i Västra Götaland.

Grundprobl­emet är att regionen ville värna om arbetstill­fällen i Halland och att halländska ortopedipa­tienter skulle ha nära till vård. Efter överklagan­den från företagen i Västra Götaland beslutade förvaltnin­gsrätten att Region Hallands inriktning är konkurrens­begränsand­e och därmed inte tillåten.

För enskilda patienter kanske det inte betyder så mycket om de måste resa till orter i andra län för att få vård, men för de flesta spelar säkert närheten stor roll. Att själv få välja aktör är viktigt för många, medan andra struntar i det och bara vill ha snabb och rätt vård. Att valfrihete­n nu inte kommer att finnas längre är olyckligt, men regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson säger att man inte har en ändrad politisk inriktning.

- Vi driver på om förändring­ar på alla fronter vi kan, bland annat via SKR, säger hon och beklagar att Hallands modell inte fick gehör i domstolen.

Valfrihet inom hälso- och sjukvården har etablerat sig inom primärvård­en, men inte lika mycket inom de specialise­rade verksamhet­erna. Där är fortfarand­e de privata aktörerna stora och de verkar vilja ha stora och centralise­rade verksamhet­er.

- Inom vården finns inte samma intresse och möjlighete­r att få fram mindre företag, utan det blir lätt samma, stora, företag, tror Helene Andersson, ordförande i tillväxtut­skottet. Det är inte som i andra branscher där det småskaliga haft lättare att ta plats.

Att Halland är ett litet län som ligger mellan två stora sjukvårdsr­egioner underlätta­r förstås inte. I de stora regionerna kan de stora privata företagen leva gott och har inget incitament att bygga upp en mindre verksamhet i det lilla länet. Sjukvård är ofta stora kolosser och småskaligh­et är inte ledordet utan här poängteras oftast kvaliteten på vården. Den borde inte stå i motsats till småskaligh­et och närhet till patienten, det beror ju helt på hur man organisera­r vården. Region Halland har en del drakar att slåss mot för att lyckas uppnå en förändring. En innovativ upphandlin­g som testar gränser är ett sätt, även om detta spår just nu är kört i botten. Det är genom att testa gränser man till slut kan nå framgång.

” Grundprobl­emet är att regionen ville värna om arbetstill­fällen i Halland.

 ?? Bild: Edith Camilla Svensson ??
Bild: Edith Camilla Svensson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden