Hallands Nyheter

Sverige måste stå upp för en human flyktingpo­litik

-

Flyktingar. Att bygga murar har aldrig varit en framgångsr­ik strategi. Det visar Europas historia. Rätten att fly från kriget och söka asyl hör till våra mänskliga rättighete­r. Sverige bidrar tyvärr till flyktingst­römmarna via vapenförsä­ljning till odemokrati­ska länder typ Saudiarabi­en som i sin tur för krig i Jemen som drabbar hundra tusentals barn. I ett kristet perspektiv ”Vad ni gör för en av dessa mina minsta. Det gör ni också för mig” genomsyras budskapet av omtanken till våra medmännisk­or. I det här fallet flyktingar som säker skydd från förföljels­e och krig. Jesus var också flykting i sitt eget land. Att sätta ett tak för hur många flyktingar Sverige skall ta emot strider mot asylrätten.

Före 2015 präglades svensk flyktingpo­litik av medmänskli­ghet och empati helt i linje med Olof Palmes internatio­nella engagemang. Något vi som svenskar bör vara stolta över. Våra nyanlända ”nybyggare” finns nu på arbetsplat­ser runt om i landet inte minst inom sjukvården och äldreomsor­gen i dessa coronatide­r.

Den politiken är nu som bortblåst. Nu handlar det om att föra en så restriktiv flyktingpo­litik som möjligt. Den politik som SD, ett extremt främlingsf­ientligt parti, förde fram tidigare med krav på volym vad gäller antalet flyktingar som Sverige skall ta emot är nu mer eller mindre vedertaget. M och KD har i retorik och politik närmat sig Sverigedem­okraterna och vill minska den svenska asylmottag­ningen med 80 procent dvs från dagens cirka 20 000 flyktingar till 4000/5000 flyktingar. En volymsättn­ing av asylinvand­ringen strider mot Eu-rätten och mot de internatio­nella konvention­er som Sverige skrivit under.

FN:S konvention om barnets rättighet populärt kallad Barnkonven­tionen är svensk lag från och med 1/1 2020. I den framgår det med all tydlighet att barn i krig har rätt att återförena­s med sin familj. Det är först när familjen har återförena­ts som flykten är över.

Per Sjövall med hjärtat till vänster.

 ?? Bild: John Alexander Sahlin/tt ?? Det är först när familjen har återförena­ts som flykten är över, skriver insändarsk­ribenten. Bilden visar ensamkomma­nde flyktingba­rn som kom till Malmö 2015.
Bild: John Alexander Sahlin/tt Det är först när familjen har återförena­ts som flykten är över, skriver insändarsk­ribenten. Bilden visar ensamkomma­nde flyktingba­rn som kom till Malmö 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden