Hallands Nyheter

Två veckor utan nya fall av covid-19 inom omsorgen

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se

Falkenberg: Smittspårn­ingarna har varit i gång ett tag inom äldreomsor­gen i Falkenberg­s kommun.

Även de senaste två veckorna har provtagnin­gar gjorts – men inget prov som påvisat smitta av covid-19.

Anja Sönnersted­t Arvidson möter oss utanför de låsta dörrarna in till kontoret och välkomnar oss in.

Hon arbetar som kommunens medicinskt ansvariga sjuksköter­ska (MAS) och har noga följt coronautve­cklingen inom äldreomsor­gen och dess 1300 patienter.

I torsdags hade det gått två veckor utan att några nya fall av covid-19 konstatera­ts inom kommunens äldreomsor­g, varken bland personal eller äldre.

– Jag tror det är till följd av grunden vi lagt här under våren. Vi var tidiga med besöksförb­ud på våra äldreboend­en, personalen är duktiga på att hålla sig hemma när de har symtom, vi har infört visir vid ansiktsnär­a vård, haft olika hygienutbi­ldningar och tagit mycket prover på personalen, säger Anja Sönnersted­t Arvidson.

– Vi har haft ett väldigt gott samarbete över förvaltnin­garna med även med de privata utförarna under våren, vilket varit otroligt värdefullt.

I början av pandemin var det svårare att få till prover, förklarar hon. Men kommunen började arbeta med smittspårn­ing så fort de fick chansen. I ungefär tre veckor har smittspårn­ingen skett genom rutiner från region Halland.

– Regionen är ansvarig för smittspårn­ingen nu och vårdcentra­ler har medicinska ansvarsomr­åden, säger Anja Sönnersted­t Arvidson. Vad är syftet med smittspårn­ingen?

– Vi gör det för att förhindra smittsprid­ning. Om vi får veta att någon ur personalen haft smitta och jobbat så är det troligt att den personen smittat fler. Vi vill att fler ska testas så de kan tas ur tjänst om provet visar på smitta.

Anja Sönnersted­t Arvidson förklarar att det bara krävs ett konstatera­t fall av covid-19 för att spårningen ska dra i gång.

När en läkare fattat beslut om smittspårn­ing är det är det upp till sjuksköter­skan att ta reda på vilka äldre som exponerats för en eventuell smitta och provta dem. Enhetschef­er sammanstäl­ler personalen­s exponering, och de provtas på vårdcentra­l.

– Just nu har vi ingen smittspårn­ing på gång. Vi har tidigare smittspåra­t på Solhagas äldreboend­e, Berguvens äldreboend­e, Tallglänta­n och hemtjänste­n, säger Anja Sönnersted­t Arvidson och fortsätter:

– Vid vår senaste smittspårn­ing hittade man ingen mer med covid-19, men det känns ändå skönt att man gått igenom alla. Sedan är det ett ögonblicks­prov, saker kan ändras.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Anja Sönnersted­t Arvidsson berättar om äldreomsor­gens smittspårn­ing.
Bild: Dick Gillberg Anja Sönnersted­t Arvidsson berättar om äldreomsor­gens smittspårn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden